richardengelfriet.nl

Home » Managementmythes » Column Spijkers met Koppen

Column Spijkers met Koppen

Op zaterdag 13 april sprak ik een column uit tijdens het radioprogramma Spijkers met Koppen van BNNVARA. U kunt de column beluisteren door op onderstaande foto te klikken. En voor wie 600 woorden in 3 minuten te snel is: u kunt de tekst in alle rust hieronder nalezen 😉

Klik op de foto om de column te beluisteren

Het lijkt soms wel alsof de helft van de Nederlandse beroepsbevolking coach is. U weet wel, van die mensen die voor minstens 100 euro per uur roepen dat u heel authentiek uzelf moet blijven, maar u net zo makkelijk aansporen om uit uw comfort zone te komen. U moet ook altijd in uw kracht gaan staan, disruptief innoveren en bepalen of u beschikt over een rode, blauwe of paarse persoonlijkheid.

Iedereen met een IQ hoger dan 100 weet dat dit allemaal moderne vormen van aderlaten zijn. Onbewezen borrelpraat. Kwakzalverij die net zoveel met de waarheid te maken heeft als Poetin met democratie.

De gevolgen van al die zweefpraatjes zijn helaas wel echt. Vrijwel iedereen heeft SMART doelen op zijn werk. Sollicitanten moeten in een elevator pitch uitleggen waarom ze geschikt zijn voor een baan. En toen ik op een feestje zei dat ik niet positief denk, kreeg ik hele negatieve reacties.

Dat zelfhulpvirus heeft ook al toegeslagen in het datingcircuit. Onlangs kwam ik via Tinder een leuke dame tegen. Ze vroeg me welk sterrenbeeld ik had. Ik antwoordde dat ik in de Viva een waterman ben en in de Libelle schorpioen. Ze zag vervolgens af van een date, want dan had ik als ascendant Stier en omdat Jupiter die dag op één lijn stond met Saturnus, vertelde haar gevoel dat een potentiele relatie bij voorbaat gedoemd is te mislukken. En het was heel belangrijk om dichtbij je gevoel te staan. Dat is immers ook zo’n mantra uit de zweefmolen.

Beste mensen, persoonlijk sta ik liever dichtbij mijn hersens. Want je kunt nog zo prachtig allerlei gevoelens hebben, het loont vaak de moeite die gevoelens eens te testen. Op die manier kwamen we er bijvoorbeeld achter dat de zon niet om de aarde draait. Dat een longontsteking geen straf is van God, maar een bacteriële infectie die je kunt genezen met antibiotica. En dat roken geen stoere cowboy van je maakt, maar een verslaafde aan nicotine.

En ook horoscopen hebben we getest. Wetenschappers hebben van duizenden mensen de persoonlijkheid vastgesteld en gekeken of er een patroon was te vinden tussen die persoonlijkheid en hun geboortedatum. U raadt het al: er was niets te vinden.

We weten inmiddels wel dat het uitmaakt waar je geboren wordt en wie je ouders zijn, maar de invloed van je geboortedatum op je persoonlijkheid is dus net zo groot als de invloed van Theresa May op Ajax – Excelsior.

Daarnaast hebben wetenschappers ook astrologen getest. Bestaat er zoiets als deskundigheid in de astrologie? Lukt het astrologen om teksten uit horoscopen te koppelen aan de juiste sterrenbeelden? De kans op succes bleek even groot als de kans dat Thierry Baudet ooit een klimaatartikel gepubliceerd krijgt in The Lancet. Dat geldt trouwens ook voor de kans op een vervolgdate met de betreffende dame nadat ik haar de wetenschappelijke referenties van deze horoscooponderzoeken overhandigde, maar dat geheel terzijde.

Wat mij betreft zouden we eens wat vaker onze denkbeelden moeten testen. Daar kan de wereld enorm van opknappen. Wie naar de feiten kijkt, ziet wat voor geweldige prestaties de mensheid al heeft geleverd. En snapt dat we problemen als de Brexit, het klimaat en terrorisme gewoon kunnen oplossen. Net zoals we al jaren vooruitgang boeken op het gebied van armoedebestrijding, minder oorlog en beter voedsel.

Dames en heren, als u net als ik wil dat de wereld verder komt, ga dan ook eens wat vaker dichtbij uw hersens staan in plaats van dichtbij uw gevoel. Zeg dat abonnement op de Happinez op, stop met het lezen van zelfhulpboeken en blijf vandaag eens niet uzelf, maar maak uzelf slimmer. Ik wens u veel wijsheid toe!


1 reactie

  1. Irma de Ronde schreef:

    Voltaire pleitte zijn leven lang al voor de rede. Elf jaar na zijn dood brak de Franse Revolutie uit vol (onderbuik)gevoelens en zonder veel  rede. Was zijn succes een illusie ;)? Realiteiszin over hoe mensen echt en van nature zijn in plaats van hoe we onszelf graag voorstellen te zijn (bewuste democratische kiezers, weloverwogen beslissers, heldere denkers, uniek, sociaal, van nature goed, solidair, geëmacipeerd, etc.) zou ons verder helpen: het doel om onszelf in plaats van ‘de wereld’ te verbeteren. Maar bescheidenheid, zelfinzicht, je plaats weten, stapje terug kunnen doen, zijn weinig gewaardeerde eigenschappen heden ten dage. We laten ons liever coachen richting positieve bubbels, zoals onze denkbeelden over vooruitgang, (wereldwijd) suces t.a.v. armoedebestrijding, beter voedsel, minder oorlog… Hoe denken andere delen in de wereld daarover? Niettemin blijf ik je stukjes en boodschap waarderen ;). En wijsheid kunnen we allemaal door alle eeuwen heen goed gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: