richardengelfriet.nl

Home » Politiek en samenleving » De kloof tussen politiek en burger was nog nooit zo klein

De kloof tussen politiek en burger was nog nooit zo klein

Bij iedere verkiezing is het weer bal: geklaag over de kloof tussen politiek en burger. Volgens Richard Engelfriet is het tegendeel waar: de kloof is nog nooit zo klein geweest.

‘Een historisch ogenblik voor de gemeente Gilze en Rijen. Ik hoop dat u zich in dit mannenconvent thuis zult voelen’. Dit citaat uit 1974 is afkomstig van de toenmalige burgemeester van het Brabantse dorp bij de installatie van hun allereerste vrouwelijke raadslid. Dat was wat, een vrouw in de raad. En in dat mannenbolwerk was het beslist niet makkelijk werken: onleesbare nota’s vol poenerige taal, collega’s die er lustig op los paften en zopen en wethouders die meestemden met hun eigen voorstellen. En denk maar niet dat raadsleden in 1974 op werkbezoek gingen om te praten met het volk. Nee hoor, je bleef lekker op het gemeentehuis. Het volk was dom gepeupel.

Doet u mij maar 2018. Gemeenteraden zijn diverser dan ooit, spreken veel meer heldere taal en nemen hun vak serieus. Rokende raadsleden zijn uitzonderingen en drank staat er niet meer op tafel. Wel koffie. Sterker nog, veel raadsleden krijgen maagzweren van alle bakkies leut die ze drinken bij de vele bijeenkomsten met burgers. En wethouders zitten niet meer in de raad: de gekozen politici kunnen hen zonder pardon de deur wijzen. Wie de huidige situatie vergelijkt met vroeger, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat die veelbesproken kloof tussen politiek en burger kleiner is dan ooit. Als hij al bestaat.

En als er een kloof is, dan zijn politici keihard aan het werk om die kloof te dichten. Vergaderingen zijn via livestreams te volgen, hun ambtenaren krijgen les in begrijpelijk schrijven en bij ieder besluit organiseren ze inspraakavonden. Mocht u in contact willen komen met een raadslid: hun 06-nummer staat doorgaans op de gemeentewebsite en anders twittert, instagramt of facebookt u ze gewoon even. Binnen een dag heeft u antwoord. In verkiezingstijd doen ze er nog een schepje bovenop met stemwijzers, debatten en de aanwezigheid op het dorpsplein.

Als er iemand schuldig is aan die kloof, is dat de burger. Die iedere keer weer wat anders stemt en dan achteraf gaat klagen dat de overheid onbetrouwbaar is omdat het beleid verandert. Die zelf steeds nieuwe splinterpartijtjes opricht zodat besturen bijna onmogelijk is. En die bij ieder besluit waar hij last van heeft onmiddellijk begint te procederen.

Of ze nemen hun toevlucht tot politici als Pim Fortuyn en Geert Wilders, ‘want die luisteren pas echt naar het volk’. Ammehoela. Fortuyn en Wilders hebben hun kwaliteiten, maar op luisteren heb ik ze nooit kunnen betrappen. Heeft u ze wel eens met notitieblok in uw buurthuis gezien?

Ik moet er niet aan denken om naast mijn werk en kinderen vrijwel iedere avond van huis te zijn, me in te lezen in allerlei ingewikkelde kwesties, 7 dagen per week bereikbaar te zijn voor jan en alleman en dan ook nog eens te horen krijgen dat ik niet naar ‘het volk’ zou luisteren of een zakkenvuller zou zijn. Ik ben blij dat er mensen zijn die dat werk wel op zich willen nemen. En iedere Nederlandse burger met een greintje fatsoen zou dat ook moeten beseffen en vandaag zijn stem uitbrengen in de wetenschap dat het weer anderen zijn die de aankomende vier jaar keihard voor u aan het werk gaan.

Dit artikel verscheen als opiniestuk in De Volkskrant.


11 reacties

  1. peterterhaak schreef:

    En zo is het! 🙂

  2. peterflohr schreef:

    Goed stuk in de Volkskrant vandaag. Overigens sluit jouw opinie wel aan bij de publicatie van Tom van der Meer: “Niet de kiezer is gek” (Spectrum 2017).

    • peterflohr schreef:

      Alleen Tom van der Meer zegt juist dat niet de kiezer gek is maar de politicus en de politieke partijen. Lijkt tegenstrijdig maar is dat in feite niet.

  3. Jan Jaap schreef:

    In die laatste zin van je post zit het venijn: ‘Die de aankomende vier jaar voor u aan het werk gaan’. Juist! Je mag als burger 1x per 4 jaar naar de stembus en verder heb je niks te zeggen. Een zeer beperkte vorm van democratie die volgens mij zijn langste tijd gehad heeft.

  4. Arjan Bos schreef:

    Slaap lekker verder, je hebt Beerput Nederland niet gezien zeker:
    https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/december/beerput-nederland.html
    Ik schaam me dood voor dit land en zijn bestuurders en iedereen die dat niet doet is echt niet wakker. Dit is een van de vele zaken in het publieke domein aanwezig dat we allang niet meer in een democratie leven. De Tax Free Tour bijvoorbeeld:
    https://www.vpro.nl/speel~VPWON_1202258~tax-free-tour~.html
    Dat is toch waanzinnig?

    • Dag Arjan, dank voor je comment! Waaruit blijkt nu eigenlijk dat het allemaal zoveel erger is geworden? Was het vroeger zoveel beter? En wat schieten we op met termen als ‘beerput’? En wat doe jij zelf om hier verandering in aan te brengen?

      • Arjan Bos schreef:

        De regelgeving sluit zich steeds meer, grote bedrijven kunnen daardoor steeds meer de volksgezondheid in gevaar brengen, de democratie ondermijnen en de ‘vrije handel’ domineren omdat ze diep geïnfiltreerd zijn in de overheid.
        En hoe zou jij deze beerput willen noemen dan? Mag het beestje niet bij de naam genoemd worden?
        PS Heb je de docu’s gezien? Echt wel shocking hoor.
        En wat ik doe? Ik doe van alles via http://www.earth-matters.nl. Een aangifte tegen de staat vanwege milieucriminaliteit is in de maak.
        Wat doe jij?

      • Dag Arjan. Mijn stuk gaat over de verandering door de jaren heen. Ik vind dat politici veel meer dan vroeger hun best doen om dichtbij die burger te staan. Jij bent het daar duidelijk niet mee eens. Maar waaruit blijkt dat het vroeger beter ging? En waarom zou een hardwerkend raadslid uit pak m beet Oldebroek medeverantwoordelijk zijn voor milieucriminaliteit uit die documentaire? Hetzelfde geldt voor belastingontduiking van grote bedrijven uit die andere documentaire. Wat maakt dat alle raadsleden in Nederland daar debat aan zijn? En ging dat vroeger zoveel beter?

        Ik begrijp je frustratie, maar hoop ook dat je open staat voor de boodschap dat het overgrote deel van alle politici gewoon hardwerkende mensen zijn die het beste voorhebben met hun gemeente. Hetzelfde geldt voor burgers: natuurlijk is het vreselijk wat Willem Holleeder heeft gedaan, maar dat maakt nog niet alle Amsterdammers tot criminelen. Ik wens je een fijne dag en succes met je website.

  5. Arjan Bos schreef:

    Iedereen die gewoon doet alsof er niets aan de hand is gaat er akkoord mee. En dat raadsleden fijne mensen kunnen zijn en echt wel iets goed doen weet ik ook. Da’s geen reden voor een feestje voor mij. Collectief de kop uit het zand, dan doe ik mee aan de positieve polonaise.
    Merci!

  6. […] Politici worden steeds harder verweten dat er niet naar de burgers (sorry voor dit woord) geluisterd wordt. Terwijl er in onze gemeente nog nooit zo hard gewerkt is om inwoners te begrijpen en bij de besluitvorming te betrekken (lees hierover de column van Richard Engelfriet: de kloof tussen politiek en burger was nog nooit zo klein). […]

Plaats een reactie

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’