richardengelfriet.nl

Home » Politiek en samenleving » We leven misschien wel in de veiligste tijd ooit

We leven misschien wel in de veiligste tijd ooit

‘Gordelplicht, maximum snelheid en een alcoholverbod dragen meer bij aan veiligheid dan het twitterkanaal van Thierry Baudet’

We bouwen huizen om orkanen te weerstaan
En maken schepen om in elke storm te varen
Er wordt gesleuteld aan een lamp die nooit kapot zal gaan
Het wil alleen nog niet zo lukken om de vrede te bewaren

Bovenstaand citaat komt uit het liedje Vrede, geschreven door Henk Westbroek. Ruth Jacott zong het namens ons land op het Songfestival van 1993. Dat het niet zo wil lukken om de vrede te bewaren, klonk toen best geloofwaardig: we hadden net een Golfoorlog achter de rug en er zou nog heel wat oorlogsgeweld aankomen in Rwanda en voormalig Joegoslavië.

Maar inmiddels heb ik goed nieuws voor Ruth en Henk: het lukt anno 2020 heel goed om de vrede te bewaren. Hadden we in de jaren negentig nog 26 grote conflicten, nu schommelt dat aantal rond de 10. Misschien heeft de stijging van het aantal democratieën in dezelfde tijd daar wel mee te maken.

En ook het aantal slachtoffers van oorlog is gedaald. In de ‘gezellige’ jaren vijftig – toen geluk nog heel gewoon was en er touwtjes uit brievenbussen hingen – vonden meer dan 500.000 mensen jaarlijks de dood door oorlog en terreur. Tegenwoordig schommelt dat aantal onder de 100.000. Dat zijn er nog altijd 100.000 teveel, maar het is wel een opmerkelijke prestatie als u bedenkt dat de wereldbevolking in dezelfde tijd is toegenomen van amper 3 naar ruim 7 miljard mensen.

Waar is die Derde Wereldoorlog?
Vreemd genoeg zijn er toch nog mensen die roepen dat we op de rand staan van een oorlog. Zo beweerde oud-officier Ingo ‘ik ben geen gekke henkie’ Piepers een paar weken terug dat zijn proefschrift zou bewijzen dat dit jaar de Derde Wereldoorlog gaat beginnen. Saillant detail: de voorspellingen van Piepers kwamen in dat proefschrift helemaal niet voor.

Nu gun ik uiteraard iedereen zijn methodologie. Maar de keuze van Pieper om thermodynamica, een tak van sport uit de natuurkunde, te gebruiken om oorlogen te voorspellen, komt op mij net zo logisch over als een hoogleraar sterrenkunde vragen om het coronavirus te bestrijden.

We leven misschien wel in de meest veilige tijd ooit
Ik laat de thermodynamica dus even voor wat het is en richt me op de beschikbare cijfers over oorlog en veiligheid. Ik noemde al het lage aantal oorlogen. Maar ook de kans op moord is gedaald, net zoals het aantal slachtoffers van terreur. Zelfs het aantal doden door natuurrampen daalt. Alhoewel we niets kunnen doen aan meteorietinslagen, kunnen we ons er tegenwoordig beter op voorbereiden. In 1920 stierven er nog 25 mensen per 100.000 inwoners door natuurgeweld, nu zijn dat er amper 3.

Ook op het werk zien we dezelfde trend. Ruim honderd jaar geleden overleden per jaar ongeveer 1 op de 100 werknemers tijdens arbeidsongevallen. Tegenwoordig is dat percentage bijna nul. Tel daarbij op dat de criminaliteit sinds de eeuwwisseling stevig is gedaald. Hangjongeren slopen tegenwoordig geen bushokjes meer, maar zijn druk op hun telefoon likes aan het verzamelen.

Natuurlijk begrijp ik dat de rector van de Universiteit Maastricht deze column niet boven haar bed zal hangen. Wie net twee ton heeft betaald aan criminelen, heeft waarschijnlijk een hele ander beleving van de werkelijkheid. En dat geldt ook voor vluchtelingen uit Syrië. Ieder slachtoffer is er nog altijd één teveel.

Veiligheid en ratio maken de wereld beter
Maar laten we elkaar geen onzin aanpraten. Eenvoudige statistieken laten ons een steeds veiliger wereld zien. Roepen dat er allerlei onheil op ons afkomt waar we niets meer aan kunnen doen draagt enkel bij aan een gevoel van onveiligheid. Dan rest ons niets dan heel bang zijn en gillen dat het vijf voor twaalf is. Veiligheid en emotie vormen een giftige cocktail.

Ik geloof dat we betere resultaten boeken met nuchterheid. In het verkeer waren er in Nederland in de jaren zeventig meer dan 3000 doden per jaar te betreuren. Tegenwoordig zijn er veel meer mensen in het verkeer en toch is het aantal verkeersdoden gedaald tot rond de 500. Gordelplicht, maximum snelheid en een alcoholverbod dragen meer bij aan veiligheid dan het twitterkanaal van Thierry Baudet. Veiligheid en ratio maken onze wereld beter.


6 reacties

 1. Ralf Bodelier schreef:

  Mooi stuk Richard en héél erg waar bovendien.

 2. Patrick Jacobs schreef:

  Geachte heer Engelfriet, leuk artikeltje weer. Ik lees ze altijd met plezier en optimisme kan u in ieder geval niet worden ontzegd. Echter wel heel pijnlijk dat ook u het niet kunt laten om Thierry Baudet te noemen op de wijze die u doet. Laat duidelijk zijn, ik ben geen fan van hem en hij kan prima voor zichzelf opkomen, maar toch jammer dat ook u de behoefte voelt om hem, zoals zo velen in politiek correct Nederland, in uw tot op heden zo heerlijk verfrissend (politiek) neutrale column toch even weg te zetten.

 3. maknapen schreef:

  Misschien is je verwijzing naar ‘eenvoudige statistieken’ wel het probleem. Ik geloof ook dat de wereld steeds veiliger wordt. Maar de meeste cybercrime staat niet in de statistieken (omdat er doorgaans geen aangifte wordt gedaan) en de witteboordencriminaliteit ook al niet. We tellen het aantal gesloopte bushokjes en dan zijn we blij. Maar juist wat niet in de statistieken komt zou je mismoedig moeten maken. Vertrouw daarom nooit op ‘eenvoudige statistieken’. Bovendien, iedere organisatie maakt z’n eigen statistieken, vaak voor eigen gewin, dus betrouwbaar zijn ze vaak niet.

  • Helemaal juist! Ook statistieken zijn niet heilig. Dan zou de conclusie dus moeten zijn: ‘we weten het niet’. En dat maakt dat er in elk geval geen reden is om aan te nemen dat er een oorlog voor de deur staat 😉

 4. Mariëtte schreef:

  Ha Richard,
  Zóóó blij met jouw positieve berichten!
  Dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: