richardengelfriet.nl

Home » Politiek en samenleving » Hoe Chantal Janzen een klap geeft in het gezicht van emancipatie

Hoe Chantal Janzen een klap geeft in het gezicht van emancipatie

Op zaterdag 9 februari zag ik bij de talentenshow Holland’s Got Talent Conny en Ronald. Ze doen aan rolstoel- en rollatordansen. Conny vertelt voorafgaand aan het optreden dat ze dankzij het dansen de barrières die horen bij een handicap ‘ontstijgt’. Enthousiast vertelt ze dat dansen voor iedereen is, ongeacht of je in een rolstoel zit of met een rollator loopt.

Deze woorden zijn voorafgaand aan het optreden voor jurylid Chantal Janzen al ‘een applausje waard’. De zaal klapt enthousiast en ziet vervolgens Conny en Ronald, die in het echte leven ook een koppel zijn, romantisch om elkaar heen zwieren. Het is een hartverwarmend optreden.

Als het optreden klaar is, krijgen ze een euforisch applaus van het publiek. En ook de jury is duidelijk ontroerd. Chantal Janzen: ‘Wat hebben jullie dat hartstikke mooi gedaan. Jullie bewijzen dat het niet hoeft te begrenzen als je in een rolstoel zit’. Jurylid en dansexpert Dan Karaty benadrukt dat Conny en Ronald de essentie van dansen hebben begrepen: ‘Het gaat over wat dansen voor jullie betekent’.

Ik zet me spontaan over mijn aversie tegen commerciële televisie in het algemeen en talentenprogramma’s in het bijzonder heen. Dit is prachtig. Wat moedig van Conny en Ronald om dit te doen, en wat fantastisch dat de jury dat ook ziet. Op naar de volgende ronde!

Er zijn geen grenzen, maar we wijzen jullie wel af
Maar daarvan blijkt geen sprake. Jurylid Paul de Leeuw vond het optreden ‘geweldig, maar niet genoeg voor de volgende ronde’. Angela Groothuizen sluit zich daar bij aan, al zegt ze nog wel dat het ‘heel fijn’ was. De derde ‘nee’ komt van Dan Karaty. En dan de afwijzing van Chantal Janzen: ‘Jullie geven het gevoel dat er geen grens is. Ik denk dat je daar geen volgende ronde voor nodig hebt, omdat het echt fantastisch is wat jullie doen en daar heel trots op mogen zijn. En heel, heel erg bedankt. Dit was echte inspiratie’.

Pardon? De jury vindt het helemaal geweldig wat je doet en daarom heb je geen volgende ronde nodig? Als Martin Luther King in 1963 bij Holland’s Got Talent had gespeeched, had mevrouw Janzen dan ook gezegd dat burgerrechten voor zwarten niet nodig zijn, omdat het echt fantastisch is wat hij doet en dat hij daar heel trots op mag zijn?

Motivatiemaffia
Dit RTL-programma toont de motivatiemaffia op zijn slechtst: klappen en juichen dat het allemaal zo geweldig is, maar vervolgens krijgen twee volwassen mensen met een handicap geen enkele kans. Laat staan dat ze Conny en Ronald serieus nemen. Geen van de juryleden geeft een uitleg bij hun afwijzing. Lag het aan de timing van het dansende duo? Was de choreografie niet spannend genoeg? Maakten ze veel fouten? Normaal gesproken krijgt iedere afgewezen kandidaat dat te horen.

Presentator Humberto Tan doet er in de coulissen nog een schepje bovenop. In plaats van het op te nemen voor het koppel vraagt hij ze enkel om dit hypocriete toneelstuk mee te spelen: ‘Een beetje eens met de jury? Ja toch?’ En voordat Conny en Ronald ook maar de kans krijgen iets te zeggen, is het klaar.

Misschien heb ik als 41-jarige hoogopgeleide blanke man geen verstand van emancipatie. Maar volgens mij gaat dat er om dat iedereen – dik, dun, gekleurd, homo of gehandicapt – serieus genomen wil worden. Dat we iedereen gelijk behandelen. Tegen mensen roepen dat ze inspirerend en moedig zijn, terwijl je ze vervolgens keihard afwijst is een harde en cynische klap in het gezicht van emancipatie. Wees dan gewoon eerlijk en zeg dat je enkel talent zoekt met een killer body.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: