richardengelfriet.nl

Home » Managementmythes » Agile werken is religie, geen bewezen succesformule

Agile werken is religie, geen bewezen succesformule

Kies voor Agile werken omdat het u aanspreekt, niet omdat u denkt dat het u meer succes gaat brengen. Succesclaims rond Agile werken rammelen namelijk aan alle kanten.

Wat is Agile werken?
Traditioneel projectmanagement betekent dat u een groot doel ver weg stelt. Zo wil het team van Henk bijvoorbeeld een nieuw koekje op de markt brengen. Ze stellen als doel dat ze over een jaar 500.000 koekjes hebben verkocht en 150.000 euro winst hebben gemaakt. Anna’s team gaat daarentegen Agile koekjes bakken. Ze maken dan geen uitgebreide plannen zoals bij Henk, maar gaan ontdekken wat het beste product kan worden. Onderstaand filmpje legt het voor u uit:

Het kan dus gebeuren dat Anna en haar team na een jaar 75.000 koekjes hebben verkocht en 5.000 euro hebben verdiend. Het kan ook zijn dat er geen koekje op de markt is gekomen. Of misschien zijn er miljoenen koekjes verkocht en liggen Anna en haar teamleden piña colada’s te drinken op een tropisch eiland.

Hoe kunnen we vaststellen of Agile werken meer succes geeft dan traditioneel projectmanagement?

De claim dat Agile werken meer succes geeft dan traditioneel projectmanagement is in mijn ogen uiterst ingewikkeld. Hoe weten we zeker dat er geen verschillen zaten tussen het team van Anna en het team van Henk? Als er verschillende mensen met verschillende talenten en ervaringen tussen zitten, kunnen de verschillen in uitkomsten ook daardoor verklaard worden. Om nog maar te zwijgen over de verschillen in omstandigheden, geluk en toeval.

We zitten, kortom, met het probleem dat we appels met peren vergelijken: bij Agile werken stel je geen groot gedetailleerd doel vast op de lange termijn, maar werk je met korte sprints en stel je steeds je doelen bij. Dat maakt het heel lastig om die vorm van succes te vergelijken met de aanpak van traditioneel projectmanagement, waarbij het doel vooraf in beton is gegoten. Wie claimt dat Agile werken meer succes geeft dan traditioneel projectmanagement doet in feite hetzelfde als een tennisser die claimt dat zijn sport meer succes geeft dan voetbal, omdat je bij tennis met 1 goed geslagen bal 15 punten wint: ‘Dat lukte mij bij voetbal nooit. Sinds ik tennis, scoor ik zoveel beter!’.

Boterzacht onderzoek

Wat we natuurlijk ook kunnen doen, is boterzacht onderzoek uitvoeren. In plaats van objectief te meten, kunnen we ook even bellen met Anna en vragen of ze blij is met het resultaat. Daarnaast gebruiken we dan wat vage en inconsistente definities om het onderzoek precies in de juiste hoek te krijgen.

Klinkt bizar? Dit is precies wat de Standish Group in hun ‘Chaos Report’ schrijft. Het Chaos Report is een rapport dat veel fans van Agile aanhalen om te bewijzen dat Agile beter werkt dan traditioneel projectmanagement. U leest bijvoorbeeld dat in 2015 de overall-succes-rate van Agile projecten 39% is, terwijl de ouderwetse methode slechts 11% succes oplevert.

Wetenschappers Magne Jørgensen en Kjetil Moløkken hebben getracht te achterhalen hoe de Standish Group tot hun resultaten zijn gekomen. Ze vonden inconsistente definities en hadden veel vragen over de samenstelling van de onderzoekspopulatie. Ze hebben gevraagd om tekst en uitleg, maar kregen nul op rekest. Een academische doodzonde, maar voor het commerciële Standish blijkbaar normaal.

De Nederlandse wetenschappers Eveleens en Verhoef hebben ook gekeken naar de onderzoeken van de Standish Group en kwamen tot de conclusie dat Standish’s successful and challenged project results are indeed meaningless for benchmarking.

Wederhoor: het is een mening

Natuurlijk ben ik ook keurig op zoek gegaan naar wederhoor bij de hoogste baas van de Standish Group. Ik had verwacht dat hij een diepgravende analyse zou geven van de redenen waarom zijn onderzoeksmethode zou deugen. Helaas vond ik een hele andere reactie van directeur Jim Johnson: All data and information in the CHAOS reports and all Standish reports should be considered Standish opinion and the reader bears all risk in the use of this opinion.

Het onderzoek van de Standish Group is dus geen onderzoek, maar een mening. Datzelfde geldt voor een ander veel geciteerd ‘onderzoek’ naar het succes van Agile werken van Serrador & Pinto (2015). Zij concluderen in hun onderzoek Does Agile work? — A quantitative analysis of agile project success het volgende: There is a positive relationship between agile use and reported project success.

Helaas is ook dit een boterzacht onderzoek. Het enige wat Serrador en Pinto hebben gedaan, is aan managers in een LinkedIn-groep vragen naar de resultaten van twee soorten projecten: eentje die succesvol is verlopen en eentje die minder succesvol is verlopen. Respondenten hadden de volledige vrijheid om zelf die projecten te kiezen. Daarmee is er een enorme selectie-bias: we lopen groot risico dat we te maken hebben met projecten die bijvoorbeeld toevallig helemaal geweldig of helemaal dramatisch zijn verlopen. We weten dus ook niks over projecten die de respondenten niet hebben genoemd. Vervolgens is er in het onderzoek geen eenduidige definitie van Agile werken. Wat respondent A verstaat onder Agile werken, kan iets heel anders zijn dan wat respondent B denkt.

Agile werken is een vorm van managementreligie, geen bewezen succesformule

Voor de goede orde: ik noem iets een religie als mensen in iets geloven wat niet te bewijzen valt. Bestaat God? Heeft u het gevoel dat u in een vorig leven een sprinkhaan was in Zimbabwe? Zag u Elvis bij de opening van Hudson’s Bay?

Het zijn allemaal vragen waarop we geen sluitend bewijs kunnen leveren. En dat geldt ook voor Agile werken. Als uw organisatie op dit moment bezig is met Agile werken, doe dat dan omdat u erin gelooft. Omdat u denkt dat het bij uw organisatie past. Omdat het u aanspreekt. Echt, mijn zegen heeft u. Scrum u helemaal het ongans. Los files op door post-its te plakken op stilstaande auto’s. Knikker alle stoelen uit uw kantoor en doe niets anders meer dan staande meetups. Bedrijf van mijn part Agile de liefde (‘vind je het fijn als ik je hier scrum, schatje?’).

Maar alstublieft. Wees geen scrumdamentalist die gouden bergen belooft die nergens op zijn gebaseerd. Agile werken is een vorm van managementreligie, geen bewezen succesformule.

Benieuwd welke succesformules nog meer managementreligie zijn? Bestel dan mijn boek De Succesillusie!


3 reacties

  1. bart528 schreef:

    Beste Richard, hulde voor jouw ontnuchterende betoog. Wat heb je toch een mooi vak. Heerlijk om te lezen hoe fictie en werkelijkheid met vlijmscherp mes van elkaar gescheiden worden.

  2. Wil schreef:

    Ik werk in bedrijf dat agile meer omarmt als religie dan een Taliban. Buiten dat het niet altijd werkt is het gierend duur, de essentie is dat goed en vakbekwaam personeel en management agile niet altijd nodig hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: