richardengelfriet.nl

Home » Managementmythes » Het is bewezen: jezelf blijven is nog steeds vage prietpraat

Het is bewezen: jezelf blijven is nog steeds vage prietpraat

Intermediair-journalist Hedwig Wiebes beweert dat er hard bewijs is dat ‘jezelf blijven’ gelukkig maakt. Richard Engelfriet ging op onderzoek uit en zag alleen boterzacht bewijs.

Volgens Intermediair-journalist Hedwig Wiebes staat het vast: Authenticiteit leidt tot een doelgerichter en zinvoller leven, en maakt je dus gelukkiger. Ze baseert zich op het boek Authenticiteit: jezelf zijn en waarom dat ertoe doet van Stephen Joseph.

Volgens Wiebes komt Joseph met ‘harde feiten’ aanzetten: ‘Zo blijkt dat authenticiteit, vergeleken met andere persoonlijkheidskenmerken, altijd bovenaan staat als factor die het eenvoudigst gelukkige mensen van ongelukkige onderscheidt’.

Dat zou toch fraai zijn: gewoon lekker jezelf zijn en het geluk komt naar je toe deze zomer. En het is nog wetenschappelijk bewezen ook. Zullen we die ‘harde feiten’ eens gaan checken? Een korte zoektocht op internet bracht me al snel bij het onderzoek van Joseph: ‘The Authentic Personality: A Theoretical and Empirical Conceptualization and the Development of the Authenticity Scale’. Daarin lezen we hoe Joseph tot zijn wijsheid is gekomen.

Hoe het zou moeten
Wie iets wil zeggen over de relatie tussen ‘jezelf zijn’ en ‘geluk’ dient eerst het begrip ‘jezelf zijn’ en ‘geluk’ duidelijk te definiëren. Op die manier kunnen wetenschappers objectief vaststellen of iemand daadwerkelijk zichzelf is. Was Klaver zichzelf toen hij op vrijdag de kabinetsonderhandelingen verliet voor zijn papadag? Is Trump zichzelf als hij weer een Tomahawk gooit op Assad? En maakten die keuzes Jesse en Donald ook gelukkig? Een sluitende wetenschappelijke definitie geeft antwoord op dat soort vragen.

Vervolgens houden we keurig bij of mensen die voldoen aan de definitie van ‘jezelf zijn’ na enkele jaren gelukkiger zijn dan de mensen die dat niet zijn. Als dat zo blijkt te zijn, hebben we inderdaad ‘harde feiten’ waar Wiebes in haar artikel op duidt.

Spoiler Alert: onderzoek is boterzacht
Spoiler alert: het onderzoek van Joseph komt nog niet eens in de buurt van iets objectiefs. Wat Joseph (en een aantal collega’s) heeft gedaan, is ongeveer 200 studenten (90% van hen is jonger dan 26 jaar, 64% blank en 86% vrijgezel. Zoek de 10 verschillen met de gemiddelde Nederlander) gevraagd of ze willen reageren op stellingen als: ‘I am true to myself in most situations’, ‘I am in touch with all of my feelings’ en mijn persoonlijke favoriet ‘I feel out of touch with the real me‘.

Ik kan u zeggen: de real me van Richard Engelfriet raakt hier toch behoorlijk skeptisch over de zogenaamde harde feiten van Wiebes. En ik ben niet de enige die dat vindt: zelfs Joseph geeft keurig de beperkingen van zijn onderzoek aan: ‘longitudinal research could address the order of causality between authenticity and well-being’. In normaal Nederlands: ‘ik weet helemaal niet of ik met mijn onderzoek wel een causaal verband heb vastgesteld. Het zou zomaar kunnen dat de relatie omgekeerd ligt: dat je dankzij het gevoel gelukkig te zijn vaker het gevoel krijgt dat je jezelf kunt zijn’.

Daarnaast wijst Joseph ons erop dat het ook mogelijk zou kunnen zijn dat de omstandigheden van iemand mogelijkerwijs ook een ietsiepietsie invloed kunnen hebben op het alom bejubelde ‘jezelf zijn’. Eenvoudiger gezegd: als alles meezit in uw leven, voelt u zich allicht een stuk meer uzelf dan als er iedere dag een bak ellende over u heenkomt.

Maar Wiebes is overtuigd en haalt nog een onderzoek aan in haar artikel: ‘Een onderzoek van een palliatieve verpleegkundige, dat liet zien dat mensen die op het punt stonden te overlijden het meest spijt hadden van het feit dat ze niet de moed hadden gehad een leven te leiden waarbij ze trouw waren gebleven aan zichzelf’.

Het probleem is hier dat mensen zeggen dat ze spijt hebben dat ze niet de moed hebben gehad. Dat betekent niet dat het dus automatisch mogelijk is om je hele leven jezelf te zijn. De conclusie kan net zo goed zijn dat het heel verstandig is om te accepteren dat het leven soms vraagt om jezelf aan te passen en dat het een idioot en ongelukkig makend advies is om ernaar te streven altijd trouw te blijven aan jezelf. Daar hebben mensen blijkbaar tot op hun sterfbed last van. Misschien zit geluk wel veel meer in de levensinstelling ‘jezelf aanpassen’ en maken al die zelfhulpboeken en Intermediair-artikelen veel mensen alleen maar doodongelukkig met de druk om de hele dag jezelf te moeten blijven, terwijl dat in de praktijk amper blijkt te lukken.

Benieuwd welke onbewezen claims er nog meer bestaan? Bestel dan mijn boek De Succesillusie!


4 reacties

  1. Ja, ik vraag mensen altijd: als je niet jezelf bent, wie ben je dan? Je bent natuurlijk altijd jezelf! Jezelf onder stres door een presentatie voor een grote groep, jezelf geïntimideerd door een collega en jezelf schutterend voor iemand die je echt leuk vindt!

  2. Arnold Blits schreef:

    Volledig mee eens. ‘Jezelf zijn’ is een vaag begrip. Je bent altijd jezelf, want je kunt niet een ander zijn. En ieder heeft nu eenmaal mooie en minder mooie kanten die in ‘jezelf’ liggen opgesloten. Jezelf ben je inclusief al je onzekerheden, angsten, beter voordoen etc. Ik heb de indruk dat ‘jezelf’ zijn vaak geassocieerd wordt met goed klinkende waarden en een soort manisch positivisme. Persoonlijk denk ik dat je een betere wereld creëert voor jezelf en voor anderen, door vooral naar de realiteit te durven kijken en door echte relaties met anderen te maken. Maar dat vraagt risico nemen en dat voelt weer niet lekker. Hooguit later als blijkt dat het goed heeft uitgepakt!

  3. Mic Hiel schreef:

    Authentiek leiderschap….ook zo’n gruwelterm.

  4. rebeldad1969 schreef:

    Beste Richard, in dit kader raad ik het boek van Paul Verhaege, Identiteit, aan. Veel leesplezier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: