richardengelfriet.nl

Home » Organisaties en hun eigenaardigheden » Simpel is heel moeilijk en moeilijk is heel simpel

Simpel is heel moeilijk en moeilijk is heel simpel

Je wilt een schizofrene cliënt die denkt dat hij een Shell-topman is heel graag helpen, maar je zit klem tussen budgetten en regels. Een Brabantse hulpverlener ging er niet over vergaderen, maar bedacht een slimme oplossing.

Onlangs sprak ik Thijs Honig, een hulpverlener uit Brabant. Eén van zijn cliënten maakt in zijn puberjaren een schizofrene ontwikkeling door. Sindsdien beeldt hij zich in dat hij vertegenwoordiger is van de Shell-directie en door heel Nederland gesprekken moet voeren over het Shell-beleid. Daarom stapt hij in de trein en reist naar allerlei bestemmingen. Zonder kaartje. Bij iedere controle loopt hij natuurlijk tegen de lamp. Hij verontschuldigt zich altijd beleefd en zegt meestal dat zijn secretaresse vergeten is zijn kaartje te regelen. Hij krijgt de ene na de andere boete en komt in aanraking met justitie. Uiteindelijk komt hij zelfs in detentie terecht.

De stoornis van deze man is helaas niet verder te behandelen. Toch is hij verder volstrekt onschuldig. Hij doet geen vlieg kwaad en gedraagt zich zeer hoffelijk. Thijs zag die stapel boetes echter flink oplopen en zag ook dat de kwaliteit van leven van deze man er natuurlijk niet op vooruit gaat als hij zijn dagen in de gevangenis moet slijten. De man snapt door zijn stoornis niet waarom hij zit opgesloten. Vanuit maatschappelijk oogpunt is dit ook een vreselijke oplossing: het kosten bakken met geld, zonder enig perspectief.

Geef die man een NS-jaarkaart!
De oplossing is natuurlijk simpel. Geef die man een NS-jaarkaart. Maar ja, een simpele oplossing is ook altijd heel moeilijk. Want wie gaat de rekening betalen? Een NS-jaarkaart heeft geen DBC-code en is ook geen DBC-Zorgproduct (DBC staat voor Diagnose Behandel Combinatie, dat u het even weet) en komt dus niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit ons reguliere zorgstelsel.

Voor alle helderheid: dat zorgstelsel laat dus wel toe dat Thijs rustig met 6 man kan vergaderen en zo 1500 euro aan personeelskosten kan opmaken. Of dat er 100 uur aan allerlei behandeluren worden opgemaakt. En ons rechtsysteem laat toe dat we op jaarbasis zo een halve ton kwijt zijn aan detentiekosten voor een onschuldige man. Maar een jaarkaart van 3000 euro: dat is een onmogelijke opgave.

Gelukkig hebben de directies van GGzE, het Leger des Heils, GGZ en NEOS zich bereid gevonden om de rekening om toerbeurt te betalen. In overleg met de man heeft Thijs de werktijden zelfs nog aan weten te passen, waardoor hij voortaan buiten de spits reist, wat nog goedkoper is.

Simpel is heel moeilijk, en moeilijk is heel simpel
Bestel mijn boek Zo simpel kan het zijnHet voorbeeld van Thijs laat zien dat simpele oplossingen vaak heel moeilijk zijn: het inboeken van een NS-jaarkaart voor een patiënt is bijna niet te doen. Die vier organisaties hebben zich in allerlei bochten moeten wringen om die kosten ergens te kunnen verantwoorden.

Het omgekeerde is helaas ook waar: moeilijk doen is heel simpel. Een man boete op boete geven, opsluiten en zo de samenleving op onnodige kosten jagen blijkt een fluitje van een cent.

Trouwe lezers van mijn columns kennen natuurlijk het worstenbroodje als symbool van een simpele oplossing voor een lastig probleem. De simpele held achter dat verhaal is John Swaneveld. Thijs Honig treedt wat mij betreft in de voetsporen van Swaneveld. Ik hoop dat zijn durf en daadkracht u aansporen om hetzelfde te doen. Of om het maar eens in de woorden van de Tilburgse broodpater Gerrit Poels te zeggen: Thijs Honig is geen hulpverlener. Hij helpt. Zo simpel kan het zijn.


ixelf_logo_geelDeze column verscheen eerder in een aangepaste versie op www.ixelf.nl.1 reactie

  1. p.m. boin schreef:

    de beste man zeggen, dat hij inmiddels met pensioen is ,…..????
    of de directie hoeft niet te reizen, is voor de lagere in rangorde…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: