richardengelfriet.nl

Home » Organisaties en hun eigenaardigheden » Verbeter de wereld en begin met een worstenbroodje

Verbeter de wereld en begin met een worstenbroodje

Ongeveer drie jaar geleden was ik dagvoorzitter bij een inspirerende bijeenkomst van de GGzE (een instelling voor geestelijke gezondheidszorg). Allerlei medewerkers presenteerden daar hun ideeën over de verbetering van zorg. De onbetwiste winnaar was het idee van John Swaneveld, een medewerker van de afdeling voor spoedeisende psychiatrie. Hij werkt met zeer verwarde en vaak ook agressieve cliënten. Het komt voor dat er wel zes medewerkers nodig zijn om 1 patiënt in bedwang te houden. Soms is er geen andere mogelijkheid dan iemand in een separeercel te zetten.

Het zat John niet lekker. Zijn organisatie pretendeert mensgericht te zijn, maar met zijn zessen bovenop iemand gaan zetten en deze persoon vervolgens in een kaal hok opsluiten heeft daar weinig mee te maken. En dus bedacht John, samen met een collega, een briljant plan.

Stelt u zich de situatie voor: een agressieve patiënt waarvan alle stoppen zijn doorgeslagen. Potige medewerkers er letterlijk bovenop. En dan komt John binnen. Hij kijkt de patiënt in de ogen en stelt met onvervalst Brabants accent de vraag: ‘Lusde gij een worstenbroodje?’. En geloof het of niet, het overgrote deel van de patiënten smelt weg. Vergeet niet dat sommigen soms dagen niet hebben gegeten, en dat ze tot dusver alleen maar agressie hebben ontmoet. En dan biedt iemand ineens op een vriendelijke manier iets te eten aan. Het resultaat is verbluffend: het gebruik van de isoleercel is drastisch afgenomen – soms staat deze zelfs weken leeg.

Ik zoek meer Johns!
Regelmatig verzorg ik sessies waarin ik mensen uitdaag voor hun eigen werk een ‘worstenbroodje’ te bedenken. Een simpel plan met verbluffend resultaat. Dat blijkt voor veel mensen echter heel moeilijk te zijn. Het kost ons merkwaardig genoeg geen enkele moeite om pagina’s vol te schrijven met structuurvisies, toekomstbeelden, knelpunten en oplossingsrichtingen. Maar vraag mensen om met een eenvoudig plan te komen waar we morgen mee aan de slag kunnen en ze klappen volkomen dicht. Moeilijk doen is blijkbaar heel simpel, terwijl simpel doen heel moeilijk is.

En daarom wil ik met deze column een oproep doen. Ik ben op zoek naar alle Johns van Nederland. Mensen die niet iedere dag in de spotlights staan, maar die wel op een simpele manier het verschil maken. Ik wil ze een podium bieden om hun verhaal te doen. En zo maken we Nederland met elkaar gewoon een beetje simpeler. Ik ben er wel aan toe 😉


3 reacties

 1. Marcel schreef:

  Wat een geweldig verhaal! Ik hou van eenvoudige en menselijke oplossingen! Ik probeer met mijn concept ‘Light Up Your Life’ en John te zijn.

  Ik geloof namelijk dat we geboren worden met een missie. Die missie is er achter komen wie we werkelijk zijn en wat ons eigen verhaal is dat diep in ons verborgen zit. Ik zie het graag als een verborgen schat. We hebben allemaal onze eigen vaardigheden, talenten, persoonlijkheden en passie.

  Wat zou er gebeuren als je al die vaardigheden en talenten kunt combineren met je passie en daarmee je geld kunt verdienen? Volgens mij ben je dan precies wie je wilt zijn en kun je met je passie je geld verdienen. Ik geloof ook dat je daarmee de kans op een gelukkig leven aanzienlijk kunt vergroten. Het is mijn passie om creatieve en ondernemende mensen te helpen om met hun passie en talent hun geld te laten verdienen. Ik neem je mee op reis langs verhalen over helden en heldinnen uit het heden en verleden die jou gaan inspireren en motiveren. We gaan jou helpen om jouw droomjob te vinden en hoe jij als ondernemer kunt excelleren, gelukkig zijn en financiele zekerheid kunt hebben van werk waarvan je nooit wilt pensioneren.

  De kracht van verhalen is gigantisch en door het delen van inspirerende verhalen probeer ik een steentje bij te dragen.

 2. mirjamvandriel schreef:

  Eén woord. Prachtig.

 3. […] Verbeter de wereld en begin met een worstenbroodje […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: