richardengelfriet.nl

Home » Organisaties en hun eigenaardigheden » Het Nieuwe Werken binnen 24 uur ingevoerd

Het Nieuwe Werken binnen 24 uur ingevoerd

Het Nieuwe Werken (HNW) is hip en modern. En bovenal biedt het veel kansen om effectiever te werken. Toch voegen maar weinig organisaties de daad bij het woord, en blijft het vaak bij ‘praten over’. Ondernemer Richard Engelfriet heeft daar een broertje dood aan, en legt u uit wat HNW ook alweer was en hoe u het binnen 24 uur in uw organisatie kunt invoeren.

Wat was HNW ook alweer?
HNW is gebaseerd op een hele simpele gedachte: als volwassen mensen in staat zijn om relaties aan te gaan, kinderen te krijgen en een hypotheek af te sluiten, dan moeten ze toch ook in staat zijn om zelf aan te geven hoe ze hun werk zo goed mogelijk kunnen doen? Als een werknemer denkt dat hij zijn werk beter kan doen door een dag thuis te werken: prima toch? En waarom zou een werknemer altijd van 9 tot 5 moeten werken? Misschien is iemand om elf uur ’s avonds wel veel productiever. Laat die keuzes vooral aan werknemers zelf over, dat motiveert hen veel meer en maakt ze veel effectiever!

En vanuit die simpele basisgedachte geven werknemers in overleg met hun leidinggevende en collega’s zelf aan welke doelen voor hen haalbaar zijn, en hoe ze dat zo goed mogelijk kunnen doen. De werkgever geeft de werknemer vrijheid om zelf te bepalen hoe hij dat kan aanpakken en rekent de werknemer slechts af op zijn eindresultaat. Voor een data-analist kan dat dus betekenen dat deze voortaan thuis zijn data gaat analyseren en zo de files kan vermijden. Maar hij zal er wel voor moeten zorgen dat alles keurig voor de deadline is ingeleverd, en dat zijn collega’s ook weer met de data verder kunnen. Een receptioniste kan natuurlijk niet thuiswerken, maar kan wel de vrijheid krijgen om bijvoorbeeld een nieuwe telefoon aan te schaffen als zij dan haar werk beter kan doen. Het NHW is, met andere woorden, niets anders dan een op-maat gemaakte zakelijke deal tussen werknemer en bedrijf.

Hoe moet u niet met HNW omgaan?
Wat u vooral niet moet doen, is organisatiebreed gaan vergaderen over HNW. HNW vullen medewerkers immers zelf in. De uitkomst verschilt van persoon tot persoon en van functie tot functie. Thuiswerken klinkt leuk, maar ik zit thuis met twee kleine kinderen en zit dan liever op een rustig kantoor. Laat deze beslissing dus vooral over aan ieder individu en val niet in de valkuil om een analyse te gaan maken van kansen en bedreigingen of om de ondernemingsraad te vragen om een advies. Hou het simpel en laat werknemers zelf aangeven wat ze nodig hebben om hun werk beter te doen.

Hoe kunt u HNW binnen 24 uur invoeren?
Simpel. Hang bij de ingang van uw bedrijf een briefje op met de volgende tekst: ‘Vanaf vandaag werken wij hier met Het Nieuwe Werken. U kunt als medewerker vanaf vandaag zelf aangeven hoe u uw werk het beste kunt doen, en op welke resultaten wij u dan mogen afrekenen. Als dit u aanspreekt, levert u bij uw leidinggevende en uw directe collega’s een persoonlijk plan van aanpak aan. Mocht er vervolgens discussie ontstaan over uw plan, dan mag u deze discussie samen met uw criticasters komen voeren in bijzijn van de hoogste baas. Veel succes!’

HNW: Hou het simpel
In Brabant is jarenlang een discussie gevoerd over de vraag of het liedje ‘Brabant’ van Guus Meeuwis het officiele Brabantse volkslied moest worden. Vele oeverloze discussies volgden elkaar op, burgers haalden handtekeningen op en allerlei juristen bogen zich over de vraag of het binnen de beleidskaders zou passen. Guus Meeuwis zelf werd er doodmoe van. Hij gaf de enige juiste reactie: ‘Ze zoeken het maar uit. Kies het liedje als volkslied, of kies het niet. Maar ga er alsjeblieft niet over vergaderen’. Guus Meeuwis heeft hierna nog vele prachtige liedjes geschreven. Over de vraag of al het vergaderen van de provincie enige toegevoegde waarde heeft gehad, verschillen de meningen sterk. En zo is het ook met HNW: ga ermee aan de slag, of niet. Ik zou het wel weten!

Richard Engelfriet. De auteur is ondernemer en schreef deze column, geheel volgens de principes van HNW, achtereenvolgens in de intercity naar Amsterdam, bij Oracle langs de A2 in Utrecht en maakte de laatste correcties op een zonnig bankje in het Wilhelminapark in Tilburg. De uiteindelijke lancering van deze column deed hij vanaf ’t Podium in Renswoude, wachtend voor een optreden als presentator van de lokale Ondernemersprijs.


8 reacties

 1. Theo Weerdenburg schreef:

  Dag Richard,
  Er zijn natuurlijk altijd werkgevers die het gewoon niet aandurven om hun medewerkers meer verantwoording te geven. Ze vergeten dat ze er alleen maar profijt van kunnen hebben maar leren het gewoon nooit.
  Groetjes Theo Weerdenburg

 2. Marcel Bressers (auteur Inkoopwijzer, praktijkgids operationele inkoop) schreef:

  Niet alleen HNW is op deze manier in te voeren. Door elkaar leren te begrijpen en af te stappen van persoonlijke en afdelings-KPI’s zal het totale bedrijfsresultaat positief kunnen worden beïnvloed. En daar gaat het volgens mij in beginsel om.

 3. Gijs Weenink schreef:

  Grootste gevaar van HNW is dat mensen sneller een burnout oplopen omdat mensen ’s avonds te lang doorgaan, met name vrijgezelle (jonge) dames.

  • Else Vlieland schreef:

   Wat jammer van die laatste bijzin! Waarom zouden jonge, vrijgezelle dames sneller een burn out oplopen? Volgens mij is daar geen enkele wetenschappelijk onderbouwde reden voor te bedenken.

 4. Anita Smeding schreef:

  Het is mooi om werknemers meer autonomie te geven. Vrijheid en vertrouwen gaan samen en vooral gemotiveerde en integere werknemers varen wel bij het invoeren van het nieuwe werken. Als je als organisatie HNW wilt invoeren doe je er goed aan om een coach te nemen voor de werknemers en organisatie. HNW lijkt simpel maar vraagt ook andere vaardigheden van werknemers. De verdeling tussen vrije tijd en werktijd vervaagd. Hoe stel je grenzen? Hoe blijf je als thuiswerkende zichtbaar binnen de organisatie en wat zijn de gevolgen voor het carriere perspectief? Voor veel mensen is niet alleen het inhoudelijk bezig zijn met zinvolle opdrachten en het behalen van resutaten een reden om te werken maar vooral ook het hebben van collega’s en het deel uitmaken van een groep redenen om te werken.

 5. Jaap Huibers schreef:

  Ik las laatst het verhaal van een ICT’er uit de VS die alleen resultaat afspraken maakte met zijn werkgever. Hij bleek uitmuntend. Altijd op tijd zijn werk af en vaak vernieuwend in zijn programmeerstijl. Het werd dan ook met recht medewerker van het jaar.
  Enkele maanden later werd de man echter opeens op staande voet ontslagen. Waarom? Hij bleek zelf helemaal niet te programmeren, maar zijn werk uit te besteden aan een connectie in India. Hij betaalde daar overigens een in verhouding goed salaris aan uit, maar hield zelf ruim voldoende over om lekker te kunnen leven zonder te hoeven werken, los van de afstemming met zijn Indiase werknemer.

  In relatie tot het nieuwe werken: is de keuze van de werkgever om deze werknemer te ontslaan wel logisch? Hij kwam zijn afspraken na, leverde beter werk af dan waar hij zelf toe in staat was en daar werd hij voor betaald. Interessant, waar maak je als werkgever en werknemer nu eigenlijk echt afspraken over?

 6. Wilbrand Kuijt schreef:

  Ja, en voor creatie van draagvlak voor de visie en nieuwe beleidsplannen, prik je er gewoon een briefje naast. Kinderen kan je overigens ook zo opvoeden; leer ze lezen, leg een boek klaar, geef ze sleutels en geef ze voedsel. Dat is het enige wat je hoeft te doen in 18 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: