richardengelfriet.nl

Home » Ondernemerschap en marketing » Zo belangrijk is uw onderscheidend vermogen helemaal niet!

Zo belangrijk is uw onderscheidend vermogen helemaal niet!

Ondernemers houden elkaar graag voor dat het heel belangrijk is dat u onderscheidend bent. Waarin verschilt uw business van die van anderen? Wat doet u dat anderen niet doen? U komt deze boodschap tegen tijdens seminars en netwerkbijeenkomsten, in boeken over ondernemerschap en op talloze websites met tips. Maar is uw onderscheidend vermogen nou echt zo belangrijk? En moet u dat dan ook nog aan uw klanten vertellen? Ondernemer Richard Engelfriet vindt van niet en bespaart u ook graag de moeite.

Onlangs had ik een netwerkgesprek met een startende coach. De dame in kwestie had al een aardige orderportefeuille en kreeg goede feedback op haar werk. Binnenkort moest ze naar een netwerkbijeenkomst waarin ze zichzelf moest presenteren. En ze had al te horen gekregen dat de andere netwerkleden vonden dat ze haar onderscheidend vermogen duidelijk moest maken: ‘Er zijn al zoveel coaches, waarin onderscheid jij jezelf?’.

De dame in kwestie was er flink mee aan het worstelen: ‘Ja, ik ben heel resultaatgericht, maar dat roept iedereen. En ik ben ook toegankelijk en professioneel. Zou mijn humor misschien iets zijn?’. Ik vroeg haar of de zaken goed gingen: ‘Oh ja, absoluut. Ik had nooit gedacht dat ik zo snel aan werk zou komen’. En toen ik vroeg hoe ze aan haar werk kwam, zei ze: ‘Via mijn netwerk’. In de hoop dat het kwartje nu zou vallen drong ik nog een keer aan: ‘En waarom beveelt jouw netwerk jou aan?’. Ze hoefde er niet lang over na te denken: ‘Omdat ze tevreden zijn over mijn werk’.

Waar ondernemerschap echt om draait
U kunt voortaan iedere dag in een geel konijnenpak gaan lopen, in plaats van visitekaartjes beukenootjes uitdelen en uw klanten in het Swahili te woord staan. Ik kan u verzekeren: u bent dan behoorlijk onderscheidend bezig. Of het u veel werk gaat opleveren, betwijfel ik.

Ondernemerschap draait namelijk niet om uw onderscheidende vermogen. Die coach waar ik mee sprak heeft zeker nog 500 concurrenten die ongetwijfeld ook allemaal goed kunnen coachen. Waar het om draait, is dat zij haar werk goed doet. Dus geen mooie praatjes hoe goed je je werk doet, maar gewoon echt goed werk leveren. En door haar werk goed te doen, heeft ze een netwerk opgebouwd dat haar kent en vertrouwt. En dan willen mensen je graag aanbevelen en krijg je ‘zomaar’ werk op je bordje. Daar hoef je helemaal niet onderscheidend voor te zijn, daar moet je vooral goed voor zijn!

Anders dan wat al die adviseurs u willen doen geloven, zoeken klanten helemaal niet naar onderscheidend vermogen. Klanten zoeken simpelweg naar zekerheid. Ze willen dat u een probleem oplost. Dat u waarmaakt wat u belooft. Met andere woorden: u moet er als ondernemer voor zorgen dat uw klant blij is dat hij met u in zee is gegaan. Ga maar na: wie tevreden is met zijn aannemer, zal bij de volgende klus gewoon dezelfde aannemer vragen. Die ken je immers, en daar vertrouw je je huis graag aan toe. En die beveel je graag aan bij anderen.

Schoonhouden met visie? Praat toch normaal!
Niet alleen kleine ondernemers denken onterecht dat het hebben van onderscheidend vermogen belangrijk is. Ook bij grotere bedrijven is dit bizarre fenomeen toegeslagen. Zo zag ik onlangs een auto van schoonmaakbedrijf VLS. Achterop de auto lees ik ‘Schoonhouden met visie!’. Pardon? Schoonhouden met visie? Krijg je dan een schoonmaker die speeches van Martin Luther King gaat voordragen tijdens het stofzuigen? Of betekent dit dat ik in plaats van een schoonmaker een ‘Waste Disposal Maintanance Manager’ over de vloer krijg? Ik wil het niet eens weten. Zeker in de schoonmaakbranche zouden ze toch moeten weten dat je niet zoveel moet lullen, maar gewoon moet…ehh…poetsen. Flauwe woordgrap, Engelfriet

En het kan nog erger: de elektrotechnici van Van Loon installeren tegenwoordig geen bedradingen meer, maar leveren visie (ga maar kijken op hun website, het staat er echt!). Mocht u nog eens een boom willen opzetten over de hedendaagse postmoderne visie op bedrading, dan kan ik u de firma Van Loon uiteraard van harte aanbevelen. Mocht u gewoon bedrading nodig hebben, zoekt u dan nog even verder.

Als een beest aan de slag!
Gelukkig kan het ook anders. Onlangs sprak ik Sanne van Deelen. Ze vertelde dat ze net voor zichzelf was begonnen als communicatie-adviseur. Ik wenste haar veel succes en zei dat ik haar op mijn vizier zou houden. Een maand later kreeg ik een opgewekt mailtje: de eerste opdrachten waren binnen! Ik was natuurlijk aangenaam verrast door haar succes en vroeg of ze nog tips had voor andere starters. Ik kreeg een verbaasd mailtje terug: ‘Tips? Gewoon als een beest op zoek naar werk!’

Kijk, dat is nou ondernemerschap. Geen geklets over onderscheidend vermogen of ingewikkelde verhalen over visie. Ondernemerschap is zo moeilijk niet. Sla al die onzinnige seminars waar u uw onderscheidende vermogen moet aantonen gewoon over en besteed die tijd aan het nog beter kunnen helpen van uw klanten. Ik wens u daarbij veel succes!


7 reacties

 1. joycesenders schreef:

  Hoera, mooie visie op ondernemerschap 🙂 Ondernemen betekent doen. Aanvullende tip van mij voor beginnende ondernemers: eerst geld verdienen voor je geld gaat uitgeven. Dus ophouden met bakken met geld steken in flitsende websites, dure folders (die geen hond leest) en een dure kantoorruimte huren. Eerst zorgen dat je klanten krijgt, en daar heb je die poespas niet voor nodig. Allemaal afleiding van waar het werkelijk om draait: jouw dienst. Dus maak een offerte op de achterkant van een envelop als je met iemand in gesprek bent, vertel zelf wat je doet ipv via een website en ga naar de klant toe. Vanachter je bureau vind je geen klanten. Naar buiten, de boer op en doe waar je goed in bent. Coachen, schilderen, adviseren, etc. Laat mensen kennismaken met jou en je dienst en ze zullen je vinden.

 2. Dag Richard,

  Geweldige tekst/visie 🙂
  Lekker ontnuchterend en crisisproof; je echte werk goed doen!

  Gr,

  Jop

 3. Marion Wetzels schreef:

  Mooie dwarse opvatting die me zeer aanspreekt… Minder hoogdravende tekst en ‘gewoon’ resultaat boeken en klanten bedienen!

 4. NP schreef:

  Gefeliciteerd met je verjaardag 🙂

 5. Henri Koppen schreef:

  Hard werken kan ook je onderscheidende vermogen zijn. Onderscheidend vermogen kan ook heel subtiel zijn. Je hebt het wel degelijk nodig 🙂

  Maar daar schrijf ik nu niet voor… Gefeliciteerd met je verjaardag!!

 6. Rob Adank schreef:

  Chapeau, wederom een geniale column! Vanuit jarenlange netwerkervaring onderschrijf ik jouw scherpe beeld van het (slechts zo beperkte!) belang van ‘ons onderscheidende vermogen’. Aanmerkelijk belangrijker en veel effectiever is het om je met humor en authenticiteit te onderscheiden! Jouw woordgrap over de schoonmakers maakt ook ‘iets’ wakker… Laten wij bij de volgende gelegenheid samen in zo’n geel (of oranje) konijnenpak oid. ons serieuze debat-onderwerp initiëren. Zo maken wij al snel een veel minder geforceerde- en tóch opvallende indruk. Bovendien is het logisch dat je dan a priori de (kwalitatieve) verwachtingen – aangenaam verrassend – zult gaan overtreffen. Nb. Dit hadden ‘beleggings- en onroerendgoedspecialisten’ destijds ook mogen overwegen; dán hadden wij immers nu niet in onze Mondiale financiële crises gezeten! Moraal van dit verhaal? Buitenkant zegt niets over de binnenkant, het hart c.q. de diepste intenties van uw adviseur.

 7. […] las ik een artikel waarin iemand er stellig van overtuigd was dat onderscheidend vermogen zwaar overschat wordt. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: