richardengelfriet.nl

Home » Politiek en samenleving » Zet leegstand om in groente

Zet leegstand om in groente

Leegstand is een hardnekkig probleem. De bedachte oplossingen zijn dat ook. Ondernemer Richard Engelfriet stelt voor het over een hele andere boeg te gooien: ga groente verbouwen in leegstaande kantoren!

Leegstand: het probleem
Er is in Nederland geen gemeente te vinden die niet kampt met leegstaande kantoren, kerken en kroegen. Alle partijen wijzen vervolgens graag naar elkaar: wetenschappers vinden dat eigenaren hun bezit moeten afwaarderen, eigenaren vinden dat gemeenten te weinig doen om bedrijvigheid te stimuleren en potentiele huurders vinden het allemaal ‘te duur’. En zo staat het hele zaakje stil. En leeg.

En om dat probleem op te lossen, schrijven ambtenaren nota’s vol met probleemanalyses, scenario’s en toekomstvisies. Consultants verdienen een goedbetaalde boterham met ronkende adviezen waarin steevast de woorden ‘kansen’, ‘functie-herwaardering’ en ‘creatieve broedplaatsen’ aan bod komen. Er zijn inmiddels al zoveel nota’s geschreven, dat je de helft van de leegstand kunt bestrijden door alle nota’s uit te printen en in leegstaande gebouwen op te slaan.

Leegstand: maak er groente van!
Genoeg geschreven, genoeg gezegd. Het is tijd om op grote schaal groente te gaan verbouwen in leegstaande gebouwen. Ja, u leest het goed: gebouwen zijn ideale kassen voor de kweek van gezond voedsel. En met een beetje slim ondernemen doe je dat nog duurzaam ook. Tilburgse aardbeien midden in de winter? Geen enkel punt. Met duurzame Led-lampen kweek je die rooie rakkers heerlijk op, en over transportkosten hoef je je geen zorgen meer te maken: vanuit een leegstand pand fietst de leverancier ze zo naar de Albert Heijn.

Toekomstmuziek? Helemaal niet. In de leegstaande IBM-typemachinefabriek in Amsterdam zijn al vergevorderde plannen. Er komen daar ‘plant production units’, waarbij in stapelbare kweekruimtes onder led-licht groenten, fruit en kruiden worden verbouwd. En die groenten verkopen ze weer lokaal in onze hoofdstad. En die plant production units zijn niet afhankelijk van zonlicht, gaan efficiënt om met water en voedingsstoffen en leveren een goed voorspelbare oogst op. Iedereen blij.


Nog niet overtuigd? Bekijk dan eens de Tedx-speech van John Apesos. Hij won met het idee om groente in leegstaande kantoren te verbouwen vorig jaar TedxAmsterdam. Apesos heeft een bedrijf, Metfarm.com, en levert door NASA ontwikkelde technologie om duurzaam gezond eten te kweken. Apesos: ‘Wat met bloemen kan, moet toch ook met voedsel kunnen?’. Inmiddels heeft ook de TU Delft interesse getoond, en Philips stelt zijn kennis ter beschikking. De tijd is er rijp voor. Ik hoop oprecht dat deze column het allerlaatste schrijfsel is over leegstand, en dat ik volgend jaar tomaten aan het plukken ben in een leegstaande kerk. Aan de slag!


10 reacties

 1. Theo Weerdenburg schreef:

  Richard, gefeliciteerd.
  Ziet er gezond uit. Blijft vast zo met de gezonde “nieuwe” groenten. 🙂

  Groet
  Theo Weerdenburg

 2. manuvooru schreef:

  Hoi Richard,

  Gefeliciteerd met je zoon Thijs!

  Vriendelijke groet,

  Manu Busschots

 3. Marieke schreef:

  Gefeliciteerd! Ik vind het een heel goed plan Rick! Net terug uit Frankrijk en daar OverHeerlijke Hollande paprika’s mogen proeven en natuurlijk goddelijk rijp en smaakvol fruit. Mijn god, ik wist niet dat wij in Nederland zulke lekkere paprika’s maakten! Onze supermarkten liggen namelijk vol met prachtige kogelronde, vlek,-buts, -maar vooral SMAKELOZE groenten en fruit. Waarom is dat? Verkopen we al het lekkere spul naar het buitenland dan? Lekker(e) aardbeitjes en groenten dus!

  • stefaan schreef:

   Dag Marieke,

   Dat is een mooi compliment voor de NL’se paprikatelers, waar ik beroepsmatig veel mee te maken heb.

   Kijk eens op de website van http://www.versvandekweker.nl voor lekkere Hollandse groenten. Het is wel voorlopig een regionaal initiatief, maar Landelijk zijn er meerdere.

 4. Luut schreef:

  Richard,
  Jullie van harte gefeliciteerd met Thijs.
  Binnenkort praten we wel weer bij

 5. stefan schreef:

  Dag Richard,

  Ik heb je publicatie gelezen op Agriholland.nl over bovenstaande. Ik wil graag reageren op je duurzaamheidsstelling.
  Het telen in kantoorpanden of andere gebouwen is absoluut niet duurzaam! De simpele reden dat een kas ruim 90% licht doorlaat is gratis energie.
  Wanneer je benodigde hoeveelheid opwekt met LED kom je aan een gigantische carbonfootprint. Denk aan 300-500 kwh aan energie per m2.

  Een en ander zuig ik niet uit mijn duim, ik leidt nl al 4 jaar LED onderzoeken in de glastuinbouw.

  Ik wilde dit graag aan je meegeven voor je verdere overwegingen.

  Groet stefan persoon

 6. woutervandeurzen@hotmail.com schreef:

  Goed argument van Stefan, technische oplossingen moeten in die zin niet overschat worden. Ik lees over allemaal technische oplossingen van NASA e.d., maar volgens mij is Plantlab uit ons eigen ‘s-Hertogenbosch pionier op dit gebied.

 7. Karin Thomas schreef:

  Hallo Richard,
  Ten eerste gefeliciteerd met de geboorte van Thijs!

  Daarnaast een reactie op je schrijven.
  Op 14 juni jl. is er een Green Deal: Stadsgerichte Landbouw afgesloten.
  Dit houdt in dat: grote gemeenten kennis gaan delen over het mogelijk maken van stadslandbouw in leegstaande gebouwen en op braakliggende terreinen.
  Het partnerschap is op dit moment afgesloten met een kantoor uit Breda.
  Dus wie weet, kan je daar binnenkort je tomaten plukken 😉

  Zie pdf op: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/eleni/documenten-en-publicaties/rapporten/2012/06/14/factsheets-56-green-deals.html
  Op pagina 12 & 13 van die pdf kan je meer informatie over de Green Deal Stadsgerichte landbouw vinden (en op andere pagina’s informatie over 55 andere – mogelijk inspirerende – Green Deals).

  Hartelijke groet!
  Karin

 8. Fer schreef:

  Ja Richard, dat zei ik 20 jaar geleden al, toen noemde ze het idee apocalyptisch, je ziet ’t goeie ideeën gaan nooit verloren, gelukkig maar!

  Maar nu, vandaag de dag, ben ik toch meer een voorstander van het tegenhouden van IKEA dorpen, die overal gepland staan, en het inschrijven van bedrijven op het herinrichten van kantoren tot gemeenschappelijke woon/leef/werkruimtes, met inderdaad een eigen voedsel c.q. energievoorziening, als een uitdaging tot het creëren van nieuwe leefvormen, en ter bevordering van maatschappelijke inherentie, in plaats van het makkelijke neerplempen van weer het zoveelste vinexdorp, dat als winstmaximalisatie voor een bedrijf dient en waar weer kilometers natuur voor moet wijken!

  Dan een kritische noot; voor je het weet staan die kantoren vol met wietplantages gekoppeld aan de aanverwante duistere handelsmentaliteit, in tegenstelling van het medicinale circuit, dan heb je zeker de poppen aan het dansen.

  Nee, ik denk meer aan een maatschappelijk breed gedragen idee, van een echte wooncommuniteit, waar alle geldslurpende faciliteiten in zijn verdwenen, waarin zorg, voedsel, energie, educatie, werk en entertainment samen gaan, en als je klaar bent zet je dat idee neer in de sahara, in de buurt van een zonnecentrale en bebos en ontgin je de omgeving, want dat is waar we werkelijk naartoe moeten, weg van de ontginning van fossiele brandstoffen, die de atmosfeer volpompen met koolstof en zeeën verzuren, enz., enz… Of ik een pessimist ben? Nee, een realist! https://www.facebook.com/ferrolle

 9. Rob Alberts schreef:

  Een prachtidee!
  Maar waar worden deze groenten nu verkocht?
  Of verdwijnt het naar de export?

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: