richardengelfriet.nl

Home » Vaardigheden en tips » Weerstand vraagt om meeveren!

Weerstand vraagt om meeveren!

Of u nou van plan bent een nieuwe woonwijk aan te leggen, uw organisatie anders in te richten of op een andere manier uw nek uitsteekt: u krijgt altijd te maken met weerstand. Mensen zijn boos, willen het liefst dat alles blijft zoals het is of vinden het gewoon leuk om uw leven wat zuurder te maken. En dus gaat u de aanval in. U huurt een spindocter in, belegt sessies en laat uw pr-machine overuren maken. Of kan het ook anders? Ondernemer Richard Engelfriet veert liever mee met weerstand. Scheelt een hoop energie, en voor u het in de gaten heeft krijgt u nog betere resultaten dan u ooit had durven dromen.

Casus: Troy Library
De openbare bibliotheek in het Amerikaanse plaatsje Troy (in de staat Michigan, mocht u dat willen weten) stond in zwaar weer. Om open te kunnen blijven, vroegen ze daarom extra subsidie aan bij het gemeentebestuur. Maar helaas: in tijden van bezuinigingen kon hun voorstel op weinig steun rekenen. Sterker nog: de conservatieve Tea Party maakte een heikel punt van de voorgestelde belastingverhoging en voerde actief campagne tegen de extra uitgaven voor de bibliotheek. Onder de weinig subtiele titel ‘Vote No!’ werden kiezers opgeroepen tegen de extra uitgaven te stemmen.

In plaats van ingezonden brieven in het plaatselijke sufferdje te gaan schrijven of het debat in de gemeenteraad aan te gaan, koos de Troy Public Library voor een verrassende strategie. Ze gingen niet in tegen de weerstand, maar veerden gewoon mee. Ze plaatsen, zonder zichzelf bekend te maken, borden in hun mooie stadje met de tekst: ‘Vote to close Troy Library: August 2nd. Book Burning Party: August 5th’. En daaronder een link naar de Facebookpagina van de Book Burning Party. En op deze facebookpagina lazen bezoekers over de voorbereidingen: er was een band geregeld, voor ouders met kinderen was er een oppas aanwezig en je kon naar leuke filmpjes kijken over de lol van boekverbranding.

De publieke opinie keerde zich volledig tegen het idee van een boekverbranding. Er werd schande gesproken in het anders zo keurige Troy. Op twitter ontstond een stortvloed aan afkeur, en er kwam zelfs landelijke aandacht voor het initiatief. Iedereen was het erover eens: een boekverbranding is echt schandalig.

Toen maakte Troy Library zich bekend. Ze gaven toe achter de campagne te zitten. En uiteraard waren ze niet echt van plan om al die boeken in de fik te zetten, maar is de sluiting van een bibliotheek feitelijk niet precies hetzelfde?

En met die woorden kregen ze het grote publiek onmiddellijk achter zich. Iedereen realiseerde zich weer de echte waarde van een openbare bibliotheek. Bij de verkiezingen was de opkomst vele malen groter dan normaal, en de uitslag was ondubbelzinnig ten gunste van de extra investering in de bibliotheek. De bibliotheek kreeg zijn extra geld en van protesten is niets meer vernomen.

Veer mee met uw tegenstanders!
Wie te maken heeft met weerstand, heeft meestal de neiging direct in de tegenaanval te gaan. Doet u dat dus vooral niet. Bent u bijvoorbeeld bang voor inbraak op uw computernetwerk? Gaat u dan vooral niet nog meer beveiligingsmaatregelen nemen maar vraag hackers gewoon om in te breken. Sterker nog, geef ze geld voor iedere geslaagde inval. Wie denkt dat ik nu helemaal van lotje getikt ben, heeft het mis: PayPal, een organisatie die betalingen op internet regelt, heeft dit als beleid. Iedere hacker die een lek weet te vinden krijgt onmiddellijk een bonus van minstens 5000 euro. Het idee hiervoor deden ze op bij bedrijven als Google en Facebook, die zelfs al bedragen ruim boven de 50.000 euro hebben betaald aan succesvolle hackers.

Meeveren dus!
Laat u de volgende keer dat u last heeft van weerstand dus niet verleiden tot ouderwets ‘terugvecht’-gedrag maar veer gewoon eens mee met uw opponent. Het was precies de strategie die VVD-coryfee Hans Wiegel volgde toen hij tomaten naar zijn hoofd geslingerd kreeg: ‘Tomaten? Die zijn hartstikke duur! Ik zou eieren nemen als ik jullie was’.


6 reacties

 1. Jolie schreef:

  Opnieuw een heerlijke column!
  Heel slim van PayPal!
  Internetprovider van het eerste uur, XS4ALL, had ook zoiets in de oude voorwaarden: Wie in staat was de beveiliging van XS4ALL te hacken, kreeg een gratis jaarabonnement. In de huidige voorwaarden kan ik het helaas niet meer terugvinden, maar wieweet bestaat het nog… tWas een mooi voorbeeld van wat je betoogt geweest, maar het is ook zonder zonneklaar!

  Groet,
  Jolie

 2. Fijne column Richard, eens kijken of ik hem concreet kan toepassen in de corporatiesector. In het huidige politieke klimaat voelen we ons soms als die bibliotheek uit je column. Meeveren een middel om de publieke opinie ten opzichte van de sector positiever te laten uitpakken?

  Groet,
  Jaap

 3. Jaap Bressers schreef:

  Wederom een mooie column Richard! Een bijkomend voordeel van niet meteen in de aanval gaan is ook dat je wat meer tijd krijgt om je te verdiepen in het achterliggende belang van de ander. Het belang van de ander kan nog wel eens dichter bij dat van jou liggen dan we vaak denken. Dus elkaar niet meteen de tent uitvechten, maar kijken naar win-win situaties. Lukt dat niet? Dan gewoon meeveren en ze daarna met hun eigen aanval keihard in het gezicht slaan. 😉

 4. Jacques schreef:

  Weerstand bestaat niet als oorzaak, net als geelzucht. Geelzucht zegt iets over het dysfunctioneren van je lever. Het is een symptoom. Weerstand heeft te maken met een dieper gelegen oorzaak. Zoek de oorzaak, los het op en innovatie is welkom. Dus verdiepen in de de ander is inderdaad de moeite waard. Het gaat om weten, durven, kunnen en willen. Weet iemand iets niet? Dan kun je dat de persoon leren. Durft de persoon het niet? Neem hem bij de hand en help. Kan iemand iets niet? Doe het voor. Wil iemand niet? Vraag de persoon om uit de weg te gaan.

 5. carel van den bergh schreef:

  leuke column maar ik ben bang dat als de bedragen te hoog worden (het bedrag van 50.000 is genoemd) dit bedrijfsspionage kan uitlokken! Zo van: de lekkende medewerker en de hacker doen fifty/fifty. Weer eens wat anders dan een bonus of 13e maand.

 6. corposcoop schreef:

  Richard, vaak een goed artikel. Deze keer super!
  Denk er nu over na om dit toe te passen binnen de corporatiebranche.
  Misschien wil Jaap meedoen? Mocht het lukken, laat ik het natuurlijk weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: