richardengelfriet.nl

Home » Ondernemerschap en marketing » Geen geld? Geen probleem!

Geen geld? Geen probleem!

Het zijn pittige tijden. Het kabinet bezuinigt maar door en opdrachtgevers houden de hand op de knip. Het moet allemaal nóg efficienter, met nóg minder geld en u zult nóg meer uw best moeten doen. Onmogelijk? Gefrustreerd? Ondernemer Richard Engelfriet daagt u uit gewoon een stap verder te gaan: leer zonder geld te werken! Als u immers geen geld meer nodig heeft, kunt u iedere bezuiniging aan. Absurd? Onrealistisch? Laat u overtuigen door de verhalen van drie gewone stervelingen die zonder geld waanzinnige resultaten hebben bereikt.

Geen geld? Dan schakel je 50000 vrijwilligers in
Rainer Nölvak is een ondernemer uit Estland. Hij ergerde zich kapot aan al het zwerfvuil in zijn land, en begon met het opruimen ervan. Door middel van zijn enthousiasme en door slim gebruik van social media (die – u raad het al – geen cent kosten om te gebruiken) sloten steeds meer mensen zich aan bij een simpel idee: maak in 1 dag Estland schoon. En dat lukte. Meer dan 50000 vrijwilligers hebben zich in 1 dag ingezet om het land te ontdoen van zwerfafval. Het idee heeft inmiddels navolging gekregen in vele andere landen. Kijk voor meer informatie op de website van Let’s Do It!

En waarom zou dit principe ook niet toegepast kunnen worden in pak ‘m beet de sociale sector? Het schoonmaken van wijken, het opknappen van huizen, werklozen aan een baan helpen,…waarom hebben we daar altijd geld voor nodig? In plaats van het mobiliseren van collega’s om te gaan protesteren tegen de bezuinigingen van ons kabinet, kunt u ze veel beter inzetten om maatschappelijke problemen op te lossen. Hoeveel sociale werkers durven de Rainer Nölvak in zichzelf te ontdekken?

Geen geld? Begin gewoon met een paperclip!
Kyle MacDonald is Canadees. Hij bood in juli 2005 op zijn website een rode paperclip te ruil aan. Hij wilde er iets groters en waardevollers voor terug. En dat lukte. Hij kreeg een potlood. Dat potlood bood hij vervolgens weer op dezelfde manier aan. En zo ging hij steeds verder. Na een jaar en 14 ruil-acties eindigde hij met een vrijstaand huis met drie slaapkamers.

Kom op, beste ondernemer! U heeft toch ook wel een paperclip liggen in die la van u? Ruil m om en bereik uw doelen voor uzelf of een geweldige doelgroep. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het succes van marktplaats.nl laat zien hoeveel spullen er overbodig liggen te wachten op een betere bestemming. Wedden dat u wel 10 vrijstaande huizen kunt regelen?

Geen geld? Houden zo!
Carolien Hoogland was onderzoekster aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze ergerde zich kapot aan haar eigen afhankelijkheid van geld, en besloot om een vol jaar te stoppen met geld verdienen…en met het uitgeven ervan! En dat lukte. Door middel van ruilhandel en deals met gesloten beurzen deed ze leuk en zinvol werk, en kon ook gewoon haar kind onderhouden .

Zo, en nu bent u aan de beurt. Waarom maakt u zichzelf toch zo afhankelijk van geld? Waarom begint ieder jaar bij uw organisatie nog altijd met het opstellen van een begroting? Waarom wordt u niet gewoon de eerste organisatie die helemaal geen geld meer nodig heeft? Het is niets meer dan ouderwetse ruilhandel in een nieuw jasje. En dat kunt u toch ook? Biedt een ZZP’er gratis werkruimte aan, en vraag in ruil of hij een lastig bemiddelbare werkloze gaat plaatsen via zijn netwerk van klanten. Laat oudere werklozen sollicitatiebrieven van jongeren controleren op taalfouten, en laat die jongeren vervolgens de ouderen helpen om social media in te zetten in de zoektoch naar werk. Zo kan werken zonder geld leuk en nuttig zijn!

Zet dat geld maar uit uw hoofd
Wie zich verdiept in onderzoek naar geluk weet dat het geheim is om u enkel te richten op zaken die u zelf kunt beinvloeden. De mensen uit de bovenstaande voorbeelden hebben dat alledrie goed begrepen. Durft u het ook? Laat het me weten en deel uw voorbeelden hieronder bij de comments!

NB. Dit is een bewerking van een column die speciaal geschreven is voor Zet Brabant.

3 reacties

 1. Ivonne schreef:

  Wij hebben Tientjes bedacht. In Tientjes maken we dingen mogelijk voor een tientje. Inspirerende workshops, lezingen, coachings, whatever… we hebben zelfs iemand die bomenzagen als passie heeft en dat dus aanbied op de Tientjes website, voor een tientje.

  Inmiddels is Tientjes in Nederland een begrip aan het worden en worden steeds meer mensen deelnemer van Tientjes (voor een tientje per jaar) en zo komt het onbereikbare weer binnen bereik en gebruiken we geld weer waar het voor bedoeld was in eerste instantie: om dingen mogelijk te maken.

 2. Nico Schoen schreef:

  In Amsterdam hebben we NOPPES. Dat is een ruilkring, zoals er in het land en elders in de wereld tallozen van zijn (L.E.T.S.: local exchange trading systems). Daarin leren mensen om hun eigen vaardigheden en talenten in te zetten en aan te bieden in ruil voor punten waarmee ze zelf ook weer diensten kunnen laten uitvoeren en goederen kunnen verwerven. In Amsterdam zullen Tientjes en NOPPES gaan samenwerken met De Meemakers (een coöperatie van ZZP-ers)

 3. Karin Thomas schreef:

  Leuk; ik heb nog veel paperclips, maar geen huis met een tuin…!

  Mocht iemand toch nog wel geld nodig hebben, dan is hier een link naar het Verslag van een microconferentie, gericht op Nieuwe financieringsvormen voor het MKB:
  http://www.ondernemerschap.nl/sys/cftags/assetnow/design/widgets/site/ctm_getFile.cfm?file=A201208.pdf&perId=646
  Het komt minder creatief over dan voorgaande reacties, maar ik wilde het toch even aan je lezers kenbaar maken..

  Hartelijke groet!
  Karin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: