richardengelfriet.nl

Home » Ondernemerschap en marketing » Slimme ZZP’ers doen hun eigen aangifte!

Slimme ZZP’ers doen hun eigen aangifte!

Een echte ZZP’er is onafhankelijk en regelt zelf al zijn zaakjes. Dus ook de belastingaangifte. ZZP’er Richard Engelfriet doet dit al 11 jaar. Volgens hem is die aangifte zo moeilijk niet en de Belastingdienst is altijd bereid te helpen. En wie zelf zijn aangifte doet, heeft in crisistijd weer een mooie besparing te pakken. Toch hebben veel ZZP’ers hun bezwaren. Tijd om de belangrijkste ‘ja-maar’-en weg te nemen!

Ja, maar…Aangifte doen is toch best ingewikkeld?
Dat valt reuze mee. Je krijgt automatisch bericht van de Belastingdienst dat je aangifte moet doen. Vervolgens download je hun aangifteprogramma en vul je de gevraagde gegevens in. Bij iedere vraag kun je via de helpfunctie meer informatie vinden, en anders google je gewoon een woord dat je niet kent. Ik wist vroeger ook niet wat een ‘investeringsaftrek’ was, maar met 5 minuutjes zoeken was ik eruit.

Ja, maar…als ik nou toch met vragen blijf zitten?
Dan bel je gewoon de Belastingdienst. Als je je direct voorstelt als ZZP’er, heb je altijd direct sympathie. Ze vinden die vragen daar ook gewoon leuk, zij leren ook weer waar hun klanten tegenaanlopen. En vergeet niet dat als jij je normaal en respectvol opstelt, je ook een keurige reactie terug kan verwachten.

Ja, maar…ik richt mij liever op mijn onderneming, de aangifte doet iemand anders maar.
Ik heb gekozen om ZZP’er te zijn, zodat ik alles in eigen hand hou. Doordat ik netjes mijn eigen administratie bijhoud, weet ik altijd zelf precies waar ik aan toe ben, en hou ik overzicht. Mensen die zich eens per jaar met hun schoenendoos melden bij hun boekhouder, moeten maar weer afwachten hoe de vlag erbij hangt.

Ja, maar…zo’n boekhoudprogramma kost ook veel geld!
Nee hoor. De administratie kun je gewoon bijhouden met Excel, dat staat op vrijwel iedere computer. En als je gratis software wilt, download je gewoon OpenOffice, of je gebruikt het gratis spreadsheetprogramma van Google. In het laatste geval heb je dan overal ter wereld direct toegang tot je administratie!

Ja, maar…ik heb er gewoon geen zin in!
Je administratie uitbesteden kan natuurlijk altijd voor wie ruim bij kas zit. Maar vergeet niet dat het ook juist erg leuk kan zijn je te verdiepen in iets waar je voorheen nog niets vanaf wist. Wie zijn eigen administratie doet, leert ook weer veel beter hoe financien en administratie werken. En zegt iedereen niet dat hij iedere dag iets nieuws wil leren? Nou dan!

Ja, maar…ik ben boekhouder en dit is broodroof!
Er is de laatste tijd veel kritiek op de boekhoudbranche. Van echte controle blijkt in de praktijk meestal geen sprake, en iedereen herinnert zich de grote boekhoudschandalen bij ENRON en Ahold. Achteraf blijkt iedere keer dat veel boekhouders veel te laks met hun klanten zijn omgesprongen. Laat dat jezelf niet overkomen en voer de regie over je eigen administratie! En of dat broodroof is? Ach, dat hoorden we ook van mensen die in de kolenmijnen werkten. Typemachine-reparateurs zitten ook al jaren werkloos thuis, en ik heb al tijden geen SRV-man meer door mijn straat zien rijden. De wereld verandert, en de zelf-administrerende ZZP’er heeft de toekomst!


4 reacties

 1. Jolie schreef:

  Geestig, deze discussie had ik laatst met een vriendin 🙂 OK, zij is arts met 2 banen waarvan 1 als zelfstandige, en dan wordt het anders, maar ik herken de argumenten..! (kHeb zelf de boekhouding in de vroege jaren ’90 nog wel uitbesteed, maar dat was maar kort een succes. Enfin.) Fijn om te lezen!

 2. Luut schreef:

  Het zelf doen van je aangiften is niet alleen slim, maar ook verstandig.
  Je blijft immers altijd verantwoordelijk voor het resultaat, maakt je boekhouder een fout(je), wordt aan jou gevraagd dit uit te leggen en dan moet als nog in de boekhouding duiken. alle ja-maars ontzenuwd toch??
  Het helpt wel als je het zelf ook leuk vind om te doen, maar dat is toch bij alles zo.

 3. JmPwrdkrm schreef:

  Ik kreeg als ondernemende accountant een glimlach op mijn gezicht toen de boekhouder van MKB Nederland (kleine organisatie, uurtariefje van gemiddeld zo’n 50 euri) werd gezien als de controlerend accountant van Enron en Ahold (organisatie van 4.500 werknemers, 12 vestigingen en een uurtarief van pakweg 350 euri). Een vermakelijke vergelijking.

  ik ben voorstander dat ondernemers deelnemen in het verwerkingsproces van de financiele gegevens. Helaas zien wij bij http://www.sensiblefinance.nl te vaak dat mensen zelf of de befaamde “mannetjes” zo maar wat doen. Niet erg zolang jij de enige gebruiker van de output bent, maar een ramp als jouw cijfers naar de bank moeten of de Belastingdienst eens een kijkje komt nemen.

  Mijn tip: doe zelf de verwerking (inboeken, betalingen, facturatie), zodat jij weet wat er door jouw onderneming gaat. Schakel voor de jaarafsluiting en de fiscale aangifte een capabele adviseur in. Bespreek het eindproduct (jaarcijfs, fiscale aangifte) en zorg dat je goed uitgelegd krijgt waar jij voor betaald. Kennis is immers macht!

  Oh ja … en kies een accountant, belastingadviseur of boekhouder die bij jou als zzp-er past, qua mens, qua organisatie, qua tarief en qua service. Dus geen grote kantoren, duizenden werknemers, dikke leaseauto’s en snelle adviseurs. wil je low-budget, verwacht dan het noodzakelijke, wil je service dan betaal je daarvoor.

  Zoals Richard stelt: jij kan veel meer zelf, kies dus bewust wat je uitbesteedt en wat je zelf wilt / kunt doen. Alles heeft een prijs, bespaar op het juiste.

 4. Stephan schreef:

  Ik ga er vanuit dat je de aangifte inkomstenbelasting bedoelt. Dat kan ik nog een keer begrijpen dat je die liever uitbesteedt. Wat me meer verbaasd is dat ondernemers niet hun eigen btw aangifte doen. Daar wordt al gauw 30-40 euro per keer voor neergeteld, terwijl het in veel gevallen een koud kunstje is van nog geen vijf minuten (vaak 2 of 3 getallen invullen online bij de belastingdienst). Dit is snel verdiend als ondernemers die op de kleintjes moet letten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: