richardengelfriet.nl

Home » Ondernemerschap en marketing » Durft de KvK zelf ondernemer te worden?

Durft de KvK zelf ondernemer te worden?

Het bestaansrecht van de Kamer van Koophandel (KvK) staat onder druk. Steeds meer ondernemers vragen zich af waarom ze ieder jaar verplicht een jaarlijkse bijdrage moeten betalen. De huidige KvK heeft daar nog onvoldoende antwoord op, vindt ondernemer Richard Engelfriet. Hij bepleit dat de KvK, die zelf ondernemerschap hoog in het vaandel zegt te hebben, zichzelf als een echte ondernemer moet gaan gedragen.

Uit de praktijk
Tien jaar geleden droomde ik van een carriere als communicatietrainer. En dus ging ik op een mooie lentedag in 2000 naar de Kamer van Koophandel voor mijn inschrijving. Maar in plaats van een KvK-nummer kreeg ik een laconieke reactie van de baliemedewerker: ‘Ach nee, daar hoef je je niet voor in te schrijven. Wat jij wil, dat noemen we hier een zelfstandig beroepsuitoefenaar. Ga gewoon lekker beginnen, daar heb je geen inschrijving bij ons voor nodig’. En zo begon ik zonder inschrijving mijn carriere als ondernemer. En dat beviel eigenlijk prima. Ik kreeg steeds meer opdrachten, mijn ondernemersnetwerk groeide als kool en na enige tijd kon ik me zelfs de luxe permitteren opdrachten af te slaan.

En toen kwam er een kleine twee jaar geleden een brief van de Kamer van Koophandel. ‘Uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dat u ondernemer bent. Sinds 2008 bent u verplicht zich daarvoor in te schrijven in ons handelsregister.’ En of ik bijgaande acceptgiro even wilde overmaken, en mocht ik dat niet van plan zijn, dan beging ik een ‘economisch delict’.

Afijn, u begrijpt het al, ik schreef me na 8 jaar ondernemerschap in en kreeg keurig mijn eigen KvK-nummer thuis. En al snel volgde er meer post: of ik interesse had in nieuw kantoormeubilair. En een koffie-automaat. En natuurlijk kon ik mijn ‘document workflow’ optimaliseren met de nieuwste XEROX ZL-50. Ik bleek betaald te hebben voor een waanzinnige hoeveelheid reclame. De KvK verdient dubbel aan mij: eerst betaal ik voor mijn inschrijving, en vervolgens betalen gretige verkopers voor mijn persoonsgegevens ook weer aan de KvK.

Maar het is toch wel fijn, zo’n KvK-nummer?
Veel ondernemers denken dat een KvK-nummer iets toevoegt aan hun bedrijf. Dat een KvK-nummer vertrouwen wekt bij hun klanten. Onzin natuurlijk. Willem Holleeder had wel 5 KvK-nummers, en als u vanmiddag nog binnenloopt bij de Kamer in uw regio, loopt u binnen tien minuten met het KvK-nummer van uw zojuist bedachte bedrijf weer naar buiten. Zo’n nummer is een louter administratief gegeven.

Daar komt nog bij dat voor ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel), de snelst groeiende groep ondernemers in Nederland, al helemaal niks hebben aan een KvK-nummer. Voor hen is het allerbelangrijkste papiertje de zogenaamde VAR: de Verklaring Arbeidsrelatie. Met dat papiertje kun je je klanten laten zien dat je echt ondernemer bent, en dat klanten geen risico lopen dat ze achteraf bijvoorbeeld sociale premie voor je moeten betalen, of dat er eigenlijk sprake is van een verkapte arbeidsverhouding. Saillant detail: de VAR regel je via de Belastingdienst. Gratis en zonder inmenging van de KvK.

Ondernemen is waarde toevoegen
Voor mij als ZZP’er met tien jaar werkervaring heeft de Kamer van Koophandel geen enkele meerwaarde. Het kost me ieder jaar geld en ik krijg als tegenprestatie ongevraagd reclame in de bus. Wat mij boven alles stoort, is dat de KvK zich profileert als organisatie die het ondernemerschap wil stimuleren in Nederland, maar zelf geen enkel ondernemerschap toont. Ik moet als ondernemer iedere dag mijn toegevoegde waarde bewijzen aan mijn klanten. Ik heb geen klanten die ik wettelijk kan verplichten om mij in te huren. En waarom zou dat voor de Kamer wel gelden? Put your money where your mouth is, beste KvK! Schaf per direct die verplichte bijdrage af, en bied je diensten aan aan ondernemers. Ga je meerwaarde bewijzen aan ondernemers en behandel ondernemers als klanten die een keuze hebben om wel of niet met de Kamer in zee te gaan. En als je dan genoeg geld binnenhaalt, kun je met recht zeggen dat je iets toevoegt voor ondernemers. En doe je dat niet, dat hebben we weer een mooie bezuinigingsmaatregel gevonden in crisistijd. Aan de slag, KvK!


11 reacties

 1. Jolie schreef:

  Ôh, wat ben ik blij dat ik dàt eens lees.
  Heel herkenbaar, ik heette destijds ook “zelfstandig beroepsuitoefenaar.”

  En inmiddels worden we dolgebeld (belmenietregister schijnt ook niet te werken) en -geschreven door alle bedrijven die het adresbestand van de KvK gebruiken voor acquisitie-doeleinden.

  En dan heb ik het nog niet eens over het privacy-probleem, dat ZZPers hebben. Ik ben echt niet van de “privacy-maffia” zoals sommigen tegenwoordig spreken over mensen die nadenken wat er met onze gegevens gebeurt ;-} het is helaas gewoon waar: Een kwaadwillende (ze bestaan helaas ook) hoeft maar naar de KvK te gaan, en haalt je thuisadres uit het bestand. Veel ZZPers met een kantoorruimte buitenshuis ken ik niet (niet één, eigenlijk:) ze werken immers op lokatie bij de klant, of thuis achter een eigen computer.

  Als de KvK dàt voor ZZPers die op een thuisadres werken zou afschermen, zou ik de KvK al een stuk meer waarderen. Nu is de KvK eerder een ‘security-hole dat nodig gepatched zou moeten worden’ ;-}

 2. Nancy schreef:

  heel herkenbaar. Ik zie zelf ook de toegevoegde waarde niet. Je moet het in ieder geval niet hebben van de adviezen die men geeft.

 3. Janjaap schreef:

  Ik herken mij helemaal in het artikel van Richard Engelfriet. Eerst wilde de KvK mij niet inschrijven, omdat ik zelfstandig beroepsbeoefenaar heette en vanaf 2008 moet het verplicht. Voor de reclame kan je je gelukkig afmelden, dus tegen folders en andere rotzooi ben ik beschermd. Wat ik veel erger vind, is dat de KvK van mijn contributie lobbyt voor bredere snelwegen, meer bedrijventerreinen en grotere automobiliteit, terwijl ik godbeterd lid ben van Milieudefensie die daar juist weer tegen strijd. Wat mij betreft de KvK zo snel mogelijk afschaffen.
  Overigens moet je een organisatie die bij zichzelf ingeschreven staat natuurlijk nooit serieus nemen.

 4. margreet schreef:

  Je roert wat aan hoor! Pffffff…
  Afgelopen vrijdag heb ik me laten uitschrijven. Tja, nu pleeg ik dus een economisch DELICT. We wachten af. Wie doet mee?
  Wel even de belastingdienst ingelicht. Ze houden er rekening mee en zullen mijn BTW-nummer niet ‘afkoppelen’. Als ZZP-er ga ik door met wat ik deed: werken.
  Ik word na 1,5 inschrijving bij de KvK en drie keer bellen naar Viking nog steeds beloond met ongewenste catalogi van deze kantoorartikelenleverancier.
  Dat registratie verplicht is, daar kan ik mee leven. Maar dat je mee betaalt aan ‘voorlichting en regio-ontwikkeling’, past niet zo bij vrije ZZPjongens en -meisjes denk ik.
  Overigens wel aardige mensen bij de KvK.
  Meer weten? Mail naar Richard (kan dat Richard?)

 5. Arjen schreef:

  Ik snap je beredenering en ben er natuurlijk ook mee eens, maar!

  Ik wil wel een kanttekening plaatsen. De KvK promoot en organiseert toch informatie dagen, verstrekt informatie aan bedrijven en heeft toegevoegde waarde wat betrefd het checken van bedrijven.

  Het promoten van snelwegen en bedrijventerreinen is belangrijk! Als ZZP werk je toch voornamelijk voor bedrijven? Misschien hebben ZZP’ers er niet direct belang bij maar vergeet vooral niet het indirecte belang!!! Als jullie klanten beter kunnen werken hebben ZZP’ers er ook wat aan!

  • margreet schreef:

   Wat je inbrengt is van algemeen van economisch belang. Voor BV Nederland. Maar ik zit als ZZP-er op een segment dat hooguit met digitale snelwegen te maken heeft, geen fysieke. En ook bedrijventerreinen zijn daarbij niet relevant.
   En omdat duurzaamheid mijn ding is heb ik nou net erg veel moeite met het aanleggen van nieuwe bedrijfsterreinen, zonder de oude op te knappen.

 6. Frans Breuma schreef:

  Beste Richard,
  Zelf ben ik al 12 jaar ondernemer, ik run een aantal kleine webshops (fietsen, skelters, handwerk uit Roemenië en één met elearning modules). Heel divers dus. Ik betaal maar één keer een contributie per jaar a 39 euro.
  Wat mij stoort is dat ik 3x de Buma Stemra dien te betalen (wat ik weiger) omdat ik een winkel heb en vast muziek draai. En dat ik een wettelijk verplichte aansluiting bij een brancheorganisatie dien te betalen a 282 euro per jaar!
  De KvK kosten vind ik eerlijk gezegd laag i.v.m. al die andere instanties, ze moeten toch ook het register onderhouden lijkt me. Bovendien is verder alles gratis; website, community / forum, adviesgesprek, bijeenkomsten zat die gratis zijn etc. etc.
  Dus mijn mening is schaf de KvK alsjeblieft niet af want wat we er voor terug krijgen zal vast niet goedkoper of beter zijn.
  Mvg,
  Frans

 7. Iain schreef:

  Is die enorme bende rotpost ook niet in strijd met de OPTA spamregels? Ik geloof dat er tegenwoordig iets als een dubbele opt-in hoort te bestaan voor e-mail nieuwsbrieven en reclame, dat je zelf bewust moet bevestigen dat je reclame wilt ontvangen en tevens de mogelijkheid moeten bieden tot uitschrijven. Zo niet, dan zijn ze aan het spammen. Het is immers ongevraagde gerichte reclame.

 8. Harry Vlaar schreef:

  Heerlijk stuk! Ik kan maar één voordeel opnoemen van de inschrijving bij de kvk en dat is de Makropas. Overigens maakt alleen mijn schoonvader daar gebruik van, maar die is er echt heel erg blij mee!

 9. @Iain: Voor e-mail geldt inderdaad de eis van expliciete toestemming. Voor papier door de brievenbus geldt die eis niet. Je kunt je daar alleen voor afmelden door bij de afzender te klagen en die is dan verplicht je uit het bestand te halen. Dit moet bij elke afzender apart helaas.

  Je kunt bij de KVK wel doorgeven dat je adres niet meer verkocht mag worden. Dat schijnt nog redelijk goed te werken ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier uw emailadres in en ontvang iedere nieuwe column in uw inbox!

Bestel mijn boek ‘De Succesillusie’

%d bloggers liken dit: